1. HABERLER

  2. Son dakika Büyük müjde! Asgari ücretli çalışan havaya uçacak zam! 3 Bin 500 TL olacak! Asgari ücret zammı ne kadar olacak?
Son dakika Büyük müjde! Asgari ücretli çalışan havaya uçacak zam! 3 Bin 500 TL olacak! Asgari ücret zammı ne kadar olacak?

Son dakika Büyük müjde! Asgari ücretli çalışan havaya uçacak zam! 3 Bin 500 TL olacak! Asgari ücret zammı ne kadar olacak?

Asgari ücret 2022 yılında ne olacak en çok tartışılan konulardan. Peki, 2022 asgari ücret ne kadar olacak? yıllara göre asgari ücret değişimi nasıldır?

A+A-

Gelen zamlar sonucu tüm Türkiye’nin gözü asgari ücrete gelecek zamma çevrildi. Yeni asgari ücret, ne kadar olacağı en çok tartışılan konulardan biri. Enflasyon ve dolar kuru hesaba katıldığında 2022 asgari ücreti yüksek olacağa benziyor. Peki, asgari ücret ne kadar olacak? Asgari ücretin yıllara göre değişimi nasıl? Hepsi haberimizde.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE KADAR OLACAK?

2021’nin bitmesine 3 ay kaldı ve herkes yeni asgari ücretin miktarını merak ediyor. Asgari ücret fiyatı ve zammı belirlenirken son 6 ayın enflasyon oranları dikkate alınacak. Şu an Türkiye’de asgari ücretle çalışan 13 milyon 515 bin kişi bulunuyor. Enflasyon rakamları geçen günlerde açıklanınca tekrardan asgari ücret zammı ne kadar olur hesaplamaları yapılmaya başlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yakın zamanda toplanacağını belirtti. Sözlerine “Çalışanların hayatlarını düzenleyecek bir netice elde edilmesi konusunda çalışacağız" ile devam etti. 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu işçi ve işverenlerle farklı zamanlarda görüşüp asgari ücret zammı için istişarelerde bulunuyor. Tespit komisyonunda pazarlıklar yapılıyor ve sonunda enflasyon rakamlarına göre bir fiyat belirleniyor. Son yıllarda yapılan zamlar, enflasyon rakamlarının üzerinde olduğu biliniyor. Geçen sene Pandeminin etkisiyle zam oranı yüzde 7 olmuştu. Yine enflasyon üzerinde bir zam geleceği tahmin ediliyor.

YENİ ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLDU?

Merkez Bankası’nın Piyasa Katılımcıları anketine göre enflasyon yıl sonunda yüzde 16 olacak. Şimdiye yapıldığı şekilde asgari ücretin yükseleceği düşünülürse, asgari ücret artışı yüzde 5-6 arasında olacağı tahmin edilebilir. Asgari ücret bu bakımdan yüzde 22 civarında yükseleceği ön görülüyor. 2022 yılında brüt asgari ücret 4.364,50 TL olacak. 2022 Net asgari ücretin 3,447,50 TL olacağı ön görüldü. 2021 brüt ücret 3,577,50 TL iken net asgari ücret şu an 2,825,90 TL’dir. Bu bakımdan net asgari ücretin 3,250 – 3,500 TL olacağı tahmin ediliyor. AGİ dolayısıyla evli ya da evli olmayan insanların asgari ücreti değişiklik gösteriyor.

ASGARİ ÜCRETİN YILLARA GÖRE DEĞİŞİMİ

2005 yılında 488 TL olan asgari ücret, 2010 yılında 729 TL olmuştu. 5 yıl sonra 1273 TL’ye yükselen asgari ücret, 2019 yılında 2558 TL’ye ulaşmıştı. Bu yılın asgari ücretinin de 3500 TL olması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler