1. HABERLER

  2. Sigorta girişi olanlar dikkat! E devlet başvuru ekranı açıldı: Ek ödemeler de dahil olmak üzere net 5200 TL ödeme…
Sigorta girişi olanlar dikkat! E devlet başvuru ekranı açıldı: Ek ödemeler de dahil olmak üzere net 5200 TL ödeme…

Sigorta girişi olanlar dikkat! E devlet başvuru ekranı açıldı: Ek ödemeler de dahil olmak üzere net 5200 TL ödeme…

Ölüm ya da dul maaşı olarak da bilinen ölüm aylıkları için beklenen başvuru süreçleri netleşti. E devlet üzerinden başvurular başladı. Ödemelerin hangi şartlar ile verilecek olduğu vatandaşlar tarafından araştırılmaya devam ediyor.

A+A-

SGK ölüm ayrılı sorgulama kapsamında vatandaşlar ALO 170 numarasını arayarak sorgulamalarını yapabilecekler. SGK ölüm aylığı sorgulama yapmak için bir yandan buna ek olarak e devlet hesapları tercih edilebilir. Maaşlara yapılan zamlar ile beraber SGK ve Bağkur ile emekli maaşlarına gelen zamlar ile yüzde 8,36 oranında artış ödemelere yansıtıldı.

Ocak ayında yüzde 25 hisse ile ölüm aylığı alanlar için en düşük 453 TL ödeme verilirken yüzde 75 oranında hisse alanlar için en yüksek ölüm aylığı ek ödemeler dahil 5202 TL seviyesine kadar artış gösterdi.

Ödemeler ne kadar oldu…

Ocak ayında gelen zam oranı ile beraber yüzde 25 hisse ile ölüm aylığı alanlar için en düşük 453 TL ödeme verilirken yüzde 75 oranında hisse alanlar için en yüksek ölüm aylığı ek ödemeler dahil 5202 TL seviyesine kadar artış gösterdi.

Ölüm aylığı almak için aranan şartlar…

Ölüm aylığı almak için hangi şartlar arandığı vatandaşlar tarafından bir hayli merak ediliyor. Kanun tarafından yürürlüğe girme tarihinin ardından hak sahiplerinin alabilmesi için;

  1. En az 1800 gün malul, ölüm sigortası primi, yaşlılık bildirimleri yapılması
  2. 4/1 – a kapsamında sigortalı olanlar için en az 5 yıldır sigortalı olmak, toplam 900 gün malul, yaşlı ya da ölüm sigorta bildirimleri yapılma şartı ile ayıklar bağlanır.

Bunların yanı sıra;

  1. Malul, vazife malullüğü, yaşlılık aylığı alırken bu aylıkların bağlanması için hak kazansa bile daha tamamlanmamış olmak
  2. Bağlanan aylıklar karşısında çalışmalarından dolayı kesinti olması durumlarında da yazılı istekler karşısında ödemeler verilir.

Ölüm aylıkları kime verilir?

Ölüm aylıkları almak için;

  1. Çocuk
  2. Anne
  3. Baba

Ölen kişilerin birinci dereceden yakın akrabaları olma durumları ile bağlanır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.