1. HABERLER

  2. Sigorta girişi olan herkese toplu para ödenecek... SGK'dan büyük müjde geldi!
Sigorta girişi olan herkese toplu para ödenecek... SGK'dan büyük müjde geldi!

Sigorta girişi olan herkese toplu para ödenecek... SGK'dan büyük müjde geldi!

Yüz binlerce çalışanı ilgilendiriyor. SGK toplu para ödemesi yapıyor. Şartları taşıyanlar müracat etmeleri durumunda ödeme alıyorlar. Başvurular ilçe sosyal güvenlik merkezine ya da il müdürlüğüne dilekçe ile yapılıyor.

A+A-

Yüz binlerce çalışanı ilgilendiriyor. SGK toplu para ödemesi yapıyor. Şartları taşıyanlar müracat etmeleri durumunda ödeme alıyorlar. Başvurular ilçe sosyal güvenlik merkezine ya da il müdürlüğüne dilekçe ile yapılıyor.

İki koşulu birden taşıyan herkes para ödemesi alabiliyor. Çalışma hayatına başlayanlar emekli olacakları günü bekliyor. Fakat daima emeklilik mümkün olmuyor. Emekli olmak için gerekli olan prim gününe sahip olmayanlar emeklilik yaşını tamamladılarsa SGK'dan oldukları prim iadesini talep edebiliyorlar.

Yüz binlerce kişiyi kapsıyor. Birçok kişi bu haktan haberdar olmadığı için müracaatta bulunmuyor. SGK toplu para ödemesi yapıyor. İki koşulu taşıyanlar müracat etmeleri halinde bu imkandan yararlanıyor. 

Çalışanın emeklilik hakkını kazanabilmesi için yaş, yıl ve belli gün sayısında prim ödemesi gerekmektedir. Bütün bu koşulları sağlayabilenler, emeklilik hayaline kavuşabiliyor. Ancak herkes için koşullar çok da emekliliğe uygun gelişemeyebiliyor. Bazı sigortalılar yeterli çalışma olanağı bulamadıklarından dolayı, gerekli olan prim gününü dolduramıyor. Bu sigortalıların emekli olmaları için sistem askerlik ve doğum borçlanması gibi imkanlar da sunuyor.

YASAL MİRASÇISI ALIR

Bu borçlanmalara rağmen gerekli olan prim gününü tamamlayamayan vatandaşların, artık çalışma olanakları da yoksa yani emekliliği olamayacaksa, ödedikleri primler boşa gitmiyor. SGK bu primleri toplu olarak sigortalıya geri ödüyor. Memurlarda ise bu durum kesenek iadesi biçiminde oluyor. Bunu vefat eden sigortalıların kanuni mirasçıları da yerine getirerek parayı alabiliyor. Kanuni mirasçılarına ölüm aylığı yani dul ve yetim maaşı bağlanmamış olması gerekmektedir.

BAŞVURU ŞART

Primleri iade almak için kişinin bağlı bulunduğu ilçedeki sosyal güvenlik merkezine ya da il müdürlüğüne dilekçeyle başvurmak gerekmektedir. Eski SSK’lılar (4A) için 2008’den önce kendi adına ödenen hem işçi hem de işveren primi, 2008’den sonra ise yalnızca işçi primleri geri ödeniyor. Bağkur’lular (4B) için tarih ayrımı yapmadan ödedikleri tüm primler geri verilmekte. Bu primler yalnızca malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları için olanlardan oluşuyor.

BUNLARA DİKKAT!

Toplu parayı alabilmek için iki şart gerekmektedir. Bunlar;

1-Sigortalı olarak bir işyerinde çalışmıyor olmak veya kendi işini (Bağkur) yürütüyor olmamak.

2-Emeklilik için gereken üç şarttan ikisini yani yıl (erkekler için 25, bayanlar için 20) ve yaş koşulunı tamamlamış olmak. (Posta)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum