1. HABERLER

  2. SGK'dan Milyonlarca Kişiye büyük müjde ! SGK, SSK, Bağ-Kur, emekli herkesi kapsıyor! Başvuranlara Çifte Maaş Bağlanıyor
SGK'dan Milyonlarca Kişiye büyük müjde ! SGK, SSK, Bağ-Kur, emekli herkesi kapsıyor! Başvuranlara Çifte Maaş Bağlanıyor

SGK'dan Milyonlarca Kişiye büyük müjde ! SGK, SSK, Bağ-Kur, emekli herkesi kapsıyor! Başvuranlara Çifte Maaş Bağlanıyor

Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiriyor! Bir bir duyuruldu! Ayrıntılar netlik kazandı. SGK, SSK, Bağ-Kur, emekli herkesi kapsıyor.Çift maaş ve toplu ödeme müjdesi geldi. Emeklilikte yeni dönem başlıyor. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES)

A+A-

Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiriyor! Tek tek duyuruldu! Ayrıntılar netlik kazandı. SGK, SSK, Bağ-Kur, emekli herkesi kapsıyor.
Çift maaş ve toplu ödeme müjdesi geldi. Emeklilikte yeni dönem başlıyor. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) sosyal tarafların mutabakatı ile kurulacak bir sistem olarak işleyecek.

TES, emekli aylığını yükseltmeyi ve yaşlılık döneminde gelirin korunmasını hedefliyor.

Gerçekleştirilecek çalışmayla 2017 senesinde başlayan otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES), TES haline getirilmesi hedefleniyor. İki yıl içinde döneme girecek 'Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi' (TES) ile çifte maaşın önü açılıyor. İşçilerden simgesel bir prim kesintisi alınacak. Sisteme işverenin de uygun oranda bir desteği olacak. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) iki yıl içinde döneme girecek. Yeni sistemle çifte maaş gündeme gelecek. İşçiden simgesel olarak bir prim kesintisi alınacak. TES'e en büyük destek devlet tarafından gelecek.

Sisteme işverenin de uygun oranda bir desteği olacak. İstihdam kalkanı düzenlemesi kapsamında reform niteliğinde değişiklikler yapılıyor. Bu değişikliklerden birisi de 24 yaş altı gençlerle iş bulmakta güçlük yaşamakta olan 50 yaş üstü yurttaşlar. Buna göre bu kesime basit istihdam konusu ile alakalı kapsamlı seçenekler sunuluyor.

TES Yürürlüğe Giriyor

TES yürürlüğe girdiğinde iş değiştiren çalışanlar veya yeni işe giren kişiler kazanılmış haklarından mahrum olmayacak bir güvenceye sahip olacak. Sistemde biriken kaynaklar emeklilik çağına kadar özel durumlarda belirli oranlarda fon çekme hakkı olarak kullandırılacak. Örneğin ev alan ya da evlilik gerçekleştiren kişiler fondan istifade edebilme hakkını elde edecek. Emekliliğe hak elde edildiğinde ise mevcut sigorta sisteminin birlikteinde TES'ten de emekli aylığı alabilecek veya birikimini toplu para olarak alabilecek.

Emeklilik Yaş Hadleri İle Uyumlu Olacak

TES, sosyal güvenlik sistemindeki emeklilik yaş hadleri ile uyumlu olarak gerçekleşecek. Belirlenen yaş hadleri bittikten sonra sistemden belli ıskonto ile çıkılabiliyor. TES, bireysel emeklilikten farklı olarak şirket veya kurum kapsamında çalışanlar için fonlar meydana getirilecek. TES ile yılda 100 milyar liralık büyüklük sağlanması hedefleniyor.

İşyeri bazlı, sektörel tamamlayıcı emekliliğin hayata geçirilmesiyle hem emekli halkımızın gelirleri yükselecek hem de sermaye piyasaları derinlik kazanacak. Paket kapsamında bulunan sektör, iş kolu veya meslek esaslı olan tamamlayıcı emeklilik kurumlarının güçlendirilmesine olanak sunulacak. Sektör, iş kolu veya meslek esaslı tamamlayıcı emeklilik kurumlarının iyi ve güzel örnekleri çoğalacak.

Yeni Modelin Dört Saç Ayağı Nedir?

Yeni modelin dört saç ayağını "Fon gelirlerinin işletilmesi, işverenin devlet desteğiyle emeklilik finansmanına dahil edilmesi, tamamlayıcı emeklilik, çalışanların haklarının gözetilmesi" oluşturmaktadır. Kamu emeklilik sistemi haricindeki sistemlere katılım teşvik edilecek. BES katılım sağlamakta olan kişi sayısı, sistemde kalış süresi ve fon miktarını yükseltecek şekilde geliştiriliyor. İstihdam kalkanı ile işsizliğin önüne geçilecek önlemler alınırken Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurduğu tamamlayıcı emeklilik ile birlikte de çifte maaşın önünün açılması düşünülüyor.

Yeni Sistemle Çifte Maaşın Önü Açılıyor

Ülkemizde çalışanlar emekli olduğunda iş yaşamında aldıkları maaştan daha düşük bir emeklilik aylığı alıyor. Sistemle gerçekleştirilecek olan ikinci maaş gelirdeki bu düşüşü önleyecek. Türkiye'de 2017 senesinde başlatılan otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi'nin yeni dönemde TES'e aktarılması planlanıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum