1. HABERLER

  2. SGK Güzel Haberi Duyurdu! 10 Yıl Çalışan ve 1800 Gün Prim Olanlara Hemen Emekli Olacak! Başvurular Alınmaya başladı
SGK Güzel Haberi Duyurdu! 10 Yıl Çalışan ve 1800 Gün Prim Olanlara Hemen Emekli Olacak! Başvurular Alınmaya başladı

SGK Güzel Haberi Duyurdu! 10 Yıl Çalışan ve 1800 Gün Prim Olanlara Hemen Emekli Olacak! Başvurular Alınmaya başladı

İş hayatındaki zorluklar ve çalışma ortamının verdiği etkiler sebebiyle tüm çalışanlar sosyal güvence kapsamında bulunur. Her çalışanın bütün çalışma yaşamı boyunca en büyük arzusu emekliliğine kavuşmaktır.

A+A-

İş hayatındaki zorluklar ve çalışma ortamının getirdiği etkiler sebebiyle tüm çalışanlar sosyal güvence kapsamında bulunur. Her çalışanın tüm çalışma yaşamı boyunca en büyük arzusu emekliliğine kavuşmaktır. Bu bazen zorunluluk gereğince erken emeklilik olanağına da getirebilmektedir. İş kazası, meslek hastalığı ya da ağır hastalıklar sebebiyle malulen emeklilik hakkına sahip olunabilmektedir. Peki kimler malulen emekli olabilir? Malulen emekli nasıl olunur? Gibi malulen emeklilik hakkında tüm merak edilenler.

Malulen Emeklilik Nedir?

İş yaşamı boyunca çalışanlar çeşitli rizikolar ile devamlı karşı karşıya kalmaktadır. Çalışma hayatına başlamasından sonra sağlık sorunları yaşamakta olan, iş kazası geçiren ya da meslek hastalığına yakalanan kişilerde iş gücü kaybı oluşmaktadır. Yaşanan iş gücü kaybı sebebiyle maddi olarak geçinmekte zorlanan maluller için devlet tarafından malulen emeklilik hakkı tanınmaktadır. Malullük şartını taşıyan herkes malulen emeklilik hakkı kazanarak, emekli maaşı alabiliyor.

Kimler Malulen Emekli Olabilir?

Malulen emeklilik ile alakalı tüm düzenlemeler 5510 sayılı Kanun kapsamında belirlenmiştir. 5510 sayılı Kanununun 25.Maddesi kapsamında sigortalı veya işveren talebi üzerine sağlık raporu düzenlenir. Sigorta cinsine göre malulen emeklilik için gerekli olan malullük oranı da değişmektedir. Buna göre Türkiye’de malulen emeklilik hakkı için;

4A ve 4B sigortalısı için malullük oranı en az 60% oranında,
4C sigortalı için malullük oranı en az 60% oranında,
Olması gerekiyor. Ayrıca bu malullük durumunun “Sağlık Kurulu” tarafından tespit edilmiş olması, hali hazırda çalışmaya devam etmiyor olması da gerekiyor. Bununla beraber kamu görevlisi olanlar için malullük derecesi 60% oranının altında olsa bile malullük kabulünün gerçekleştirilmesi de mümkündür.

Malulen Emeklilik Şartları

Malulen emeklilik koşulları, diğer emeklilik türlerinden daha farklıdır. Malulen emekli olabilmek için muhakkak;

Sigortalının en az 10 senedir sigortalılığının bulunması ve 1800 günlük prim ödemesine sahip olması,
Başka birinin bakımına muhtaç sigortalılarda yalnızca 1800 günlük prim ödemesine sahip olması,

4A sigortalısının işten ayrılması, 4B sigortalısının işyerini kapatması(prim borcunun olmaması) ve 4C sigortalısının görevden ayrılmış olması,
Şeklindeki koşulları taşıyor olması gerekiyor. Bu koşulları taşıyan sigortalılar, son sigortalılıklarının bulunduğu ilçedeki SGK Müdürlüğüne müracaatta bulunabilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.