1. HABERLER

  2. PTT'den anında 1300 TL yardım parası ödemesi yapılacak! Çalışan çalışmayan başvuran herkes alacak...
PTT'den anında 1300 TL yardım parası ödemesi yapılacak! Çalışan çalışmayan başvuran herkes alacak...

PTT'den anında 1300 TL yardım parası ödemesi yapılacak! Çalışan çalışmayan başvuran herkes alacak...

Vatandaşlar internet üzerinden Doğum yardımı, süt parası, bakıcı ödeneği 2021 senesinde ne kadar olacak? Sorusunu araştırıyor. Peki, Doğum yardımı, süt parası, bakıcı ödeneği 2021 senesinde ne kadar olacak? Kreş ve bakıcı yardımı ne kadar?

A+A-

Devlet doğrultusundan çalışan annelere destek olmak hedefli başlatılan çoğu ödenek sunuluyor. Doğum yardımı, süt parası, bakıcı ödeneği gibi çoğu parasal yardım ile "Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi" kapsamında çalışan anneler rahat bir soluk alıyor. Doğum yapan annelere boyunca sarfedilen 112 günlük rapor parası, ilk çocuk amacıyla devlet doğrultusundan sağlanan 300 TL'lik ve bunun gibi çoğu şeklinde ödemeler yapılıyordu. Vatandaşlar internet üzerinden Doğum yardımı, süt parası, bakıcı ödeneği 2021 senesinde ne kadar olacak? Sorusunu araştırıyor. Peki, Doğum yardımı, süt parası, bakıcı ödeneği 2021 senesinde ne kadar olacak? Kreş ve bakıcı yardımı ne kadar? İşte husus ile alakalı detaylar….

Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında çalışan SGK'lı anneler ya da babalardan yalnızca bir tanesine verdiği emzirme ödenekleri, geri ödemesiz olarak planlanmıştır. Hem anne hem de babaların süt parası ödeneği alması olası kılınmazken, her bebek amacıyla yalnızca bir defaya mahsus olacak şekilde süt parası ödemeleri gerçekleştirilmektedir.

SGK emzirme ödeneği müracaatı amacıyla lüzumlu koşulların yerine getirilmesi halinde, sigortalı şahıslar adına süt parası yardımları yatırılmaktadır. Sosyal Emniyet Kurumu süt parası ödenekleri ile ilgili merak edilenler ve süt parası müracaatları amacıyla yapılması gereken prosedürler, makale amacıylade bütün özellikleriyle ele alınmıştır.

SGK Süt Parası Ödeneği Kimlere Verilir?

Emzirme ödeneği yardımları, Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında çalışan şahıslar adına yatırılmaktadır. Sosyal Emniyet Kurumu kapsamında, 4A – 4B ve 4C ya da isteğe bağlı sigorta koluna dahil olan şahıslar, çocuk sahibi olmaları halinde SGK emzirme ödeneğinden faydalanabilirler. Her doğum amacıyla bir defaya mahsus şekilde verdiği süt parası ödenekleri, SGK kapsamında sigortalı olmayan şahıslara ödenmemektedir. SGK emzirme ödenekleri, SSK ve başka sigorta kollarına mensup olarak çalışılması halinde yatırılmaktadır.

SGK emzirme parası amacıyla parasal gelir ya da maaş değerleri öneme alınmamaktadır. Kişilerin derli toplu olarak sigorta primlerini ödemeleri ve doğum oluşturulan proses amacıylade, SGK kapsamında sigortalı olmaları, süt parası ödeneklerinin alınması amacıyla yeterlidir.

SGK Süt Parası Başvurusu İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Emzirme ödeneği kullanım koşulları öneme alındığında, bireylerin ödeneklerden faydalanması amacıyla SGK kapsamında sigortalı olması gerekmektedir.

Süt parası müracaat koşulları şöyle:

SGK süt parası ödeneğinden faydalanmak amacıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olunması gerekir. T.C. vatandaşı olmayan şahıslar ve Türkiye sınırları amacıylade yaşam sürdüren yabancı uyruklu şahıslar, SGK süt parası ödeneklerini kullanamazlar.

SGK emzirme ödenekleri amacıyla annelerin ya da babaların SGK'lı olması gerekmektedir. Süt parası müracaat prosedürleri, SGK kapsamında sigortalı olmayan şahıslar adına gerçekleştirilmeyecektir.

SGK'lı olmayan annelerin süt parası ödeneğinden faydalanabilmesi amacıyla eşlerinin SGK'lı olarak çalışması gerekmektedir.

SGK süt parası ödenekleri, 4C kapsamında sigortalı olan şahıslara direk verilmemektedir. Bu kapsamda sigortalı olan bireylerin süt parası ödeneği almamasının sebebi, şahıslara değişik şekillerde ödeme yapılmasıdır.

SGK süt parası ödeneğinin şahıslara verilmesi amacıyla söz hususu çocukların 2016 seneından sonra doğması ve 5 yaşını tamamlamaması koşul koşulmuştur. 5 yaşından büyük olan çocuklar adına, süt parası ödeneği gerçekleştirilmemektedir.

Süt parası yardımları, yalnızca dünyaya gelen ve yaşamını devam ettiren bebekler adına verilmektedir. Çocukların yaşamını devam ettirmemesi ya da ölü doğumların gerçekleşmesi halinde, SGK süt parası ödenekleri kullanılamaz.

Bebeklerin kimlik belgelerinin çıkması, süt parası müracaatı amacıyla tespit edilen esas koşullar arasında yer almaktadır. Kimlik belgesi çıkarılmadan, bebekler adına süt parası müracaatı yapılması olası değildir.
Bebeklerin doğum belgesinin bulunması gerekmektedir. Doğum belgesi olmayan çocuklar adına, süt parası müracaatı yapılmayacaktır. Bebeklerin doğum tarihinden itibaren, maksimum 15 gün amacıylade SGK süt parası müracaatının gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Süt parası müracaat sürecinin geçirilmesi halinde, müracaatlar geçersiz saseneır ve bireylerin süt parası alma hakları ortadan kalkar...

SGK süt parası ödenekleri, yalnızca annelerin tüketimine sunulmaktadır. Anneler adına SGK sigorta kaydının bulunmaması halinde, babaların sigortası vasıtasıyla annelere süt parası ödeneği verilmektedir. Babaların üzerinden süt parası ödeneği alınması amacıyla anne ve babanın resmi nikahlı olması gerekmektedir. Resmi nikah olmadan doğan çocuklarda, babalar üzerinden SGK süt parası ödeneği verilmemektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu Süt Parası Başvurusunda İstenen Belgeler Nelerdir?

Emzirme ödeneği müracaat evrakları, Sosyal Emniyet Kurumu doğrultusundan talep edilmektedir. SGK süt parası müracaatı amacıyla lüzumlu görülen evraklar, alçakta sıralı şekilde belirtilmiştir:

  • Süt parası amacıyla dilenen evraklar:
  • Annelere ait kimlik belgesinin aslı ve 1 adet fotokopisi
  • Babalara ait kimlik belgesi aslı ve 1 adet fotokopisi
  • Yeni doğan çocukların kimlik belgesi aslı ve fotokopisi
  • Anne ya da babalara ait SGK kayıt belgesi
  • Yeni doğan çocuklara ait resmi doğum belgesi

SGK süt parası müracaat formu

Yukarıda belirti edilen evrakların hazırlanmasının sonrasında, rastgele bir Sosyal Emniyet Kurumu müdürlüğü üzerinden süt parası müracaatı gerçekleştirilmektedir. E-devlet ve SGK resmi internet siteleri kullanılarak gerçekleştirilecek olan çevrimiçi süt parası müracaat prosedürlerinde, süt parası müracaat evrakları posta yolu ile ya da elden olacak şekilde SGK müdürlüğüne teslim edilmelidir.

SGK Emzirme Ödeneği Başvurusu Nasıl Yapılır, Gerekli İşlemler Nelerdir?

Süt parası müracaat prosedürleri amacıyla Sosyal Emniyet Kurumuna gidilmesi ya da çevrimiçi şekilde müracaat yapılması gerekmektedir. Online müracaatlar amacıyla e-devlet sistemi ya da Sosyal Emniyet Kurumu resmi internet sitesi kullanılmalıdır. SGK süt parası müracaatı amacıyla yapılması gereken prosedürler, alçakta sıralı şekilde ele alınmıştır:

Süt parası müracaatı nasıl yapılır ?

Sosyal Emniyet Kurumu üzerinden bizzat müracaat gerçekleştirmek amacıyla SGK müdürlüklerinden rastgele birine gidilmesi yeterli olacaktır. SGK il ya da ilçe müdürlüklerine gidildikten sonra, lüzumlu evraklar kuruma teslim edilmeli ve süt parası süt parası müracaat formu doldurulmalıdır.

Sosyal Emniyet Kurumu müdürlükleri üzerinden müracaat yapılmasının sonrasında, süt parası müracaatı sisteme işlenmekte ve şahıslar adına ödenekler hazırlanmaktadır.

SGK müdürlükleri üzerinden yapılmak dilenen süt parası müracaatları, sigortalı olan anne ya da babalar doğrultusundan bizzat gerçekleştirilmelidir.

Online şekilde süt parası müracaatı gerçekleştirmek isteyen şahıslar, e-devlet sistemini kullanmalıdır. SGK süt parası müracaatı amacıyla e-devlet üzerinden yapılması gereken prosedürler, alçakta sıralı şekilde belirtilmiştir:

E-devlet resmi internet sitesi açıldıktan sonra, sistem girişi amacıyla T.C. kimlik numarası ve e-devlet parolası kullanılmalıdır.

E-devlet girişi gerçekleştirdikten sonra, ana sayfada yer alan "E-Hizmetler" seksiyonuna tıklanmalıdır.

E-hizmetler sayfası üzerinden, "Sosyal Emniyet Kurumu" opsiyonuna tıklanması ve açılan ekran üzerinden, "Süt Parası" opsiyonuna tıklanması, prosedürler amacıyla yeterli olacaktır.

SGK süt parası müracaat prosedürlerinin yapılmasının sonrasında, süt parası ödenekleri amacıyla araştırmalar gerçekleştirilmekte ve ödenekler bireylerin hesabına yatırılmaktadır.

Süt Parası Başvurusu

Süt parası müracaatında dilenen evrakların, çevrimiçi müracaatnun sonrasında Sosyal Emniyet Kurumuna teslim edilmesi gerekir. SGK'ya gönderilecek posta yolu ile, evraklar prosedüre alınır ve müracaatlar resmi duruma getirilir.

SGK Süt Parası Ödeneği Ne Zaman Yatırılır, Ödemeler Nereden Yapılır?

Emzirme ödeneğinin yatırılması amacıyla ortalama 1 aylık prosedür sürecinin geçmesi beklenmelidir. SGK süt parası ödenekleri amacıyla tespit edilen müracaat prosedürlerinin sonrasında, ayın 8'i ve 14'ü arasında süt parası ödenekleri hesaplara yatırılmaktadır. SGK süt parası ödeneği, bireylerin belirttiği banka hesabına yatırılmakta ya da PTT üzerinden şahıslar adına açılan hesaplara gönderilmektedir.

Tek seferlik olacak şekilde oluşturulan süt parası ödenekleri, 5 sene amacıylade alınmak zorundadır. Hesaplara yatırılan süt parası ödeneğinin çekilmemesi halinde, Sosyal Emniyet Kurumu ödeneği geri çeker ve bireylerin süt parası ödeneği alma hakkı ortadan kalkar.

Doğum Yardımı Ödeneği Nedir, Kimler Doğum Yardımı Alabilir?

Doğum yardımı parası, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bütün kadınlar adına yatırılmaktadır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kapsamında verdiği doğum yardımı parası, Sosyal Yardımlaşma Vakfı doğrultusundan kullanıma açılmaktadır. T.C. vatandaşı olan her kadın, doğan çocukları adına 1 defaya mahsus olacak şekilde süt parası ödeneği kullanabilir.

Her çocuk amacıyla bir defa verdiği doğum yardımı ödeneği, doğum parası ve süt parası alan kadınların tüketimine açılmıştır. Doğum yardımı ödeneği amacıyla parasal gelir öneme alınmamakta ve bireylerin SGK kaydının olup olmaması incelenmemektedir. Sigortalı ya da sigortasız olan her bayanın kullanabileceği yardım türü olan doğum yardımı ödeneği, yalnızca kadınlar adına yatırılmaktadır.

Doğum Yardımı Ödeneği Ne Kadardır?

Doğum yardımı tutarı, çocuk başına değişiklık göstermektedir. Her çocuk amacıyla artış gösteren doğum yardımı ödeneğinin tutarları, alçakta sıralı şekilde belirtilmiştir:

İlk çocuk adına verdiği doğum yardımı ödeneğinin tutarı, 300 TL olarak belirlenmiştir.

İkinci çocuk amacıyla verdiği doğum yardımı ödeneğinin tutarı, 400 TL olarak belirlenmiştir.

Üçüncü çocuk ve üzeri amacıyla oluşturulan doğum yardımı ödeneği, 600 TL olarak hesaplanmıştır.

İkili doğumlarda, birinci çocuk amacıyla 300 TL, ikinci çocuk amacıyla 400 TL olmak üzere, toplamda 700 TL değerinde doğum yardımı ödeneği yapılmaktadır.

Sadece 5 yaşından ufak olan çocuklar, doğum yardımı ödeneği hesaplamasına dahil edilmektedir. 5 yaşından büyük olan çocuklar hesaplamaya dahil edilmediğinden, 2016 seneından sonra doğan çocuklar birinci çocuk olarak değerlendirilmektedir.

Doğum Yardımı Başvuru Şartları Nelerdir, Hangi Evraklar Talep Edilir?

Doğum yardımı müracaat koşulları ve müracaat yapacak şahıslarda aranan nitelikler, alçakta sıralanmıştır:

Doğum yardımı ödeneği, yalnızca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kadınlar adına verilmektedir. Erkeklerin doğum yardımı ödeneğinden faydalanması söz hususu değildir.

Kişilerin doğum yardımı ödeneği alabilmesi amacıyla 5 yaşına girmemiş çocuklarının bulunması gerekir.

Doğan çocukların hayatını devam ettirmesi ve ölü doğum gerçekleşmemesi, doğum yardımı ödeneği amacıyla aranan esas koşullar arasındadır.

Annelerin doğum yardımı ödeneğinden faydalanabilmesi amacıyla 18 yaşından büyük olması gerekir. 18 yaşından ufak olan bireylerin doğumlarında, doğum yardımı ödeneği yardımı yapılmamaktadır.
Bebeklerin ödenek kapsamında değerlendirilmesi amacıyla resmi geçerliliği tespit edilen doğum raporuna sahip olunması gerekir.

Bebekler adına, kimlik belgesinin çıkarılması gerekir. Kimlik belgesi olmadan, doğum yardımı ödeneği müracaatları gerçekleştirilemez.

Anne ve babanın resmi nikahlı olması, doğum yardımı ödeneği amacıyla aranan esas koşullar arasındadır. Resmi nikah olmadan dünyaya gelen çiftler, doğum yardımı ödeneğinden faydalanamazlar. Her bebek amacıyla 1 defa ödenen doğum yardımı ödeneği, 5 yaşını prosedüriş çocuklar adına yatırılmamaktadır.

Doğum Yardımı Başvurusu ve Başvuru Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Doğum yardımı müracaat prosedürleri amacıyla e-devlet sistemi kullanılmaktadır:

E-devlet sistemine erişim sağlamak amacıyla turkiye.gov.tr adresinin kullanılması gerekir.

E-devlet ana sayfasında yer alan "Giriş Yap" opsiyonuna tıklandıktan sonra, T.C. kimlik numarası ve e-devlet parolası doğrulanmalıdır.

Sistem girişinin sonrasında, e-hizmetler seksiyonuna "Doğum Yardımı" makalelmalı ve çıkan sayfa üzerinden, doğum yardımı ödeneği müracaat ekranına erişilmelidir.

Doğum yardımı ödeneği müracaat ekranında belirti edilen bulgular doldurulduktan sonra, kurum doğrultusundan müracaatlar kabul edilir ve ödenekler hazırlanır.

Doğum yardımı ödeneği müracaat sorgulaması amacıyla de aynı sayfa üzerinden prosedür yapılması gerekmektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.