1. HABERLER

  2. Milyonları ilgilendiren Haber! Maaşınızı Günlük 58 lira arttırabilirsiniz!
Milyonları ilgilendiren Haber! Maaşınızı Günlük 58 lira arttırabilirsiniz!

Milyonları ilgilendiren Haber! Maaşınızı Günlük 58 lira arttırabilirsiniz!

İşçi, kamu personeli, emekli, dul ve yetim, borcu olan herkes merak ediyordu. Tek tek açıklandı. GSS borcu kimler ödemek mecburiyetinde? Ölüm aylığı ve ölüm geliri farklı şeyler midir? SGK özel hastanelerde ameliyat masrafını karşılıyor mu?

A+A-

İşçi, kamu personeli, emekli, dul ve yetim, borcu olan herkes merak ediyordu. Tek tek açıklandı. GSS borcu kimler ödemek mecburiyetinde? Ölüm aylığı ve ölüm geliri farklı şeyler midir? SGK özel hastanelerde ameliyat masrafını karşılıyor mu? Gibi çok sayıda soruya İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Yazarımız Mert Nayır yanıt verdi...

Selamlar, ben Türkiye’de emekli birisiyim, yurt dışında da evim var kışları gidip kalıyorum. Fakat yalnızca burdan aylık almaktayım. Bana GSS borcu çıkarılmış, bunun sebebi ne olabilir?

Merhaba, Sosyal Güvenlik Kurumu yurt dışından bir sağlık hizmeti aldığınızı tespit etmiş olabilir. Bağlı bulunduğunuz SGK merkezinde yurt dışı servisleri mevcut. Burayla görüşüp yurt dışından herhangi bir aylık almadığınızı ve sağlık sigortanızın olmadığını belirtin. Borcunuzu silecek ve sağlık aktivasyonunuzu yapacaklardır.

Merhaba, emekli olmam için 630 güne ihtiyacım var. Almanya’da yaklaşık 5 yıl kaldım, yurt dışı borçlanması mı yapsam daha avantajlı olurum yoksa doğum borçlanması hangisi bana avantaj sağlar?

Merhaba, yurt dışı borçlanmasının bir günlük tutarı 53,66 TL’Dir. Doğum borçlanmasının bir günlük tutarı ise 38,16 TL’dir. Borçlanmak için önceliğiniz 1999 öncesine ait dönemler olmalı. Yani 1999 öncesi yurt dışı süreleriniz, 1999 sonrası doğum borçlanmasından daha fazla artırır aylığınızı. Yine 2008’e kadar yurt dışı süreleriniz var ise 2008 sonrası doğum yaptıysanız yine yurt dışı borçlanması yapmanız yararınıza olacaktır. Fakat yurt dışı sürelerinizde 2008 sonrası doğumunuz da 2008 sonrası ise doğum borçlanması yapmanız daha avantajlı olacaktır. Yani borçlanırken dikkate alacağınız kısım en eski tarihli olan olmalıdır.

Sayın profesyonel, yakın zamanda babamızı kaybettik. Geride kalan annem için dul aylığı başvuruı yapmaya SGK’ya gittik. Burada bizlere bir form verdiler ama hemen hemen isim soy isim yazıp verdik. Burada iki yer işaretledik, hem ölüm aylığı hem de ölüm geliri. Bunlar aynı şeyler midir? Memura sorduk ikisini de işaretleyin dedi. Teşekkürler

Merhaba, ölüm aylığı çalışan veya emekli bir kişinin ölümü sonucu eşine bağlanan aylıktır. Halk arasında dul aylığı olarak bilinir. Ölüm geliri ise iş kazası sonucu vefat eden bir kişinin hak sahibine bağlanan aylıktır. Kurumda banko kamu personeliları genelde başvuru almaktadırlar. Yani pek işlem yapmadıkları için ve durumunuzu bilmediklerinden emin olmadan açıklama yapmazlar. Bu sebeple size her iki yeri de işaretletmişler, nasıl olsa dosya kamu personeliu ölüm belgesinden tespiti yapar diye.

Selamlar üstat, 01.07.2000 tarihinde ilk kez sigortalı oldum. 01.09.2001 tarihinde de askere gittim. Askerden döndüğümden beri de bir fabrikada çalışmaktayım. Askerlik borçlanması yaparak kıdeme esas yazı alabilir miyim?

Sizin askerlik hizmetiniz sigortalılık başlangıcınızdan sonra olduğundan işe giriş tarihiniz geriye gitmeyecektir. Eğer önce askere gidip, sonrasında sigortalı olsaydınız bu durumda sigortalılık başlangıcınız askerlik süreniz kadar geriye gidecekti. Fakat 15 yıl 3600 şartına uymasanız da askerlik borçlanması yaparak yine kıdem yazısı alabilirsiniz. 09.09.1999 Sonrasında ilk kez sigortalı olan kişilere 7000 prim gününü tamamladıklarında da kıdem yazısı verilmektedir. Sizin toplam prim gününüz belirttiğiniz tarihlere göre 6500’den fazla olmalı. Bu süreyi borçlanma ile 7000 güne tamamlarsanız kıdem yazısını alabilirsiniz.

Eşim özel bir hastanede ameliyathane personeli olarak çalışmakta ve 7 aylık hamile . Mesaisi 8:30 17:30. Bu durum da günde kaç saat çalışmalı ve ne yapmalı?

Gebe ve emziren bayanların çalışma şartları ekli göndermiş olduğumuz yönetmelikte düzenlenmiştir.

İşveren hamile çalışanlar için şu önlemleri almak mecburiyetinde.

Gebe ya da emziren çalışanın çalışma saatleri ve ara dinlenmeleri geçici olarak bir kez daha düzenlenir, gece ve günün erken saatlerine çalışma konulamaz.

Çalışma düzeni hamile çalışanın sağlığı düşünülerek düzenlenir.

Gebe ya da yeni doğum yapmış çalışanın yalnız çalıştırılmaması esastır.

Hamile çalışanın stresli işlerde olmamasına özen gösterilir.

Gebe çalışanın, ani darbelere, sarsıntıya, uzun vadeli titreşime maruz kalacağı işlerde ve iş makinelerinde çalıştırılmaları yasaktır.

Gebe ya da emziren çalışan günde yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz. Bu 7.5 saatin haricinde anne adaylarının doktor kontrolleri için sınırsız izinleri de mevcuttur. Bu tedavi ve kontroller ne kadar sürüyorsa anne adayı o kadar ücretli izin kullanabilir.

15 06 1988 tarihli iş başlangıcı vardır, ne zaman emekli olabilirim?

Merhaba, belirtmiş olduğunuz işe giriş tarihine istinaden 51 yaş 5450 prim günü ile emeklilik başvuruınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Babam 2.5 ay önce rahmetli oldu. 28 yıldır iş kazasi geliri alıyordu yani emeklisiydi. Anneme maaşi bağlanır mi?

5510 Sayılı yasanın 20. Maddesi gereği anneniz aylık talebinde bulunabilmektedir. MADDE 20- İş kazası ya da meslek hastalığına bağlı sebeplerden dolayı ölen sigortalının hak sahiplerine, 17 nci madde gereğince tespit edilecek aylık kazancının % 70’i, 55 inci maddenin ikinci fıkrasına göre güncellenerek 34 üncü madde hükümlerine göre gelir olarak bağlanır.

Selamlar, eşinden boşanmış olan bir bayan vefat etmiş olan eşinden aylık alabilir mi?

Merhaba, bahsetmiş olduğunuz kişi boşanma aşamasında vefat ettiyse kalan hak sahibine aylık bağlanır. Eğer mahkeme sonuçlandıysa ve boşanma kararı çıkmışsa kişi hak sahibi olmadığından aylık bağlanmaz.

Merhaba, SGK anlaşmalı özel bir hastanede tedavi ameliyat olacağım. Tarafıma fazla ücret çıkarılmaması adına nerden kontrol sağlarım?

Merhaba, aşağıda belirtilen link üzerinden hastane, hekim ve yapılacak tedaviyi seçerek ödeyeceğiniz en yüksek ek ücreti öğrenebilirsiniz.

Merhaba, aşağıda belirtilen link üzerinden hastane, hekim ve yapılacak tedaviyi seçerek ödeyeceğiniz en yüksek ek ücreti öğrenebilirsiniz.

Https://gss.Sgk.Gov.Tr/SaglikHizmetSunuculari/

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.