1. HABERLER

  2. Milyonlarca işçiye 500 TL Seyyanen Zam! En düşük 4 bin 100 TL ödeme yapılacak...
Milyonlarca işçiye 500 TL Seyyanen Zam! En düşük 4 bin 100 TL ödeme yapılacak...

Milyonlarca işçiye 500 TL Seyyanen Zam! En düşük 4 bin 100 TL ödeme yapılacak...

İşçilere 500 TL seyyanen zam yapıldı. Böylelikle en düşük maaş 4.100 TL oldu. Peki, hangi işçiler seyyanen zam alabilir?

A+A-

İşçilere 500 TL zam müjdesi geldi! Çalışma hayatında yer alan milyonlarca işçi maaşların ne kadar olacağını merak ediyordu. Toplu sözleşme görüşmeleriyle birlikte, işçilere 500 TL seyyanen zam yapıldığı açıklandı. Böylelikle en düşük maaş 4.100 TL olarak belirlenmiş oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin "Çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz. Bu sözleşme, Türkiye'nin toplumsal barışına hizmet verecek bir sözleşmedir." dedi. Peki; hangi işçiler seyyanen zam alabilir? İşte yanıtı!

İŞÇİLERE ZAM MÜJDESİ GELDİ!

Hükümet ve işçi konfederasyonları, kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü üzerinde anlaşma sağladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:.

Bu toplu pazarlığın geldiği aşamada ümit ediyorum, çalışan ve kamuoyunu tatmin edecek bir aşamaya geldik. Türkiye çalışanları enflasyona ezdirmeyecek.

Bunları dikkate alarak emeğin korunmasını kapsayacak bir toplu sözleşmeye dönüştürmek için meseleye yaklaştık. 500 lira düzeltme yaptık..

Bunu çok önemli buluyorum. Seyyanen yapılan en yüksek zam olduğunun altını çizmek isterim.

SEYYANEN NEDİR?

Arapça kökenli bir kelime olan Seyyanen eşit miktarda anlamını taşımaktadır. Son zamanlarda çok kullanılan bu kelime eşit zam anlamına gelmektedir.

SEYYANEN ZAM NE DEMEKTİR?

Seyyanen zam, tüm çalışanlara eşit zam yapılması anlamına gelmektedir. Yani belli bir çalışan grubuna yüzdelik zam değil, eşit zam yapılmasıdır. Yüzdelik zamda herkes maaşına göre farklı zam alır. Örneğin seyyanen zamda oran 200 TL ise, herkesin maaşı o kadar artar.

HANGİ İŞÇİLER SEYYANEN ZAM ALABİLİR?

Seyyanen zamdan kamu işçileri faydalanabilecek. Kamuda çalışan yaklaşık 700 bin işçinin böylelikle maaşı 500 lira zamlanmış oldu.

İlk 6 ay için 12, ikinci 6 ay için yüzde 5 zam yapıldı. Tüm işçilere yansıyan oran yüzde 27.17 oldu..

Yüzde 34.62 oranında en düşük ücretli işçiler toplu sözleşmede istifade etti. Kamudaki işçilerin taban ücreti 4 bin 100 liraya yükseltildi..

TÜRK-İŞ VE HAK-İŞ TALEPLERİ ORTAK BELİRLEMİŞTİ

Bakanlıklar, üniversiteler, hastaneler, il özel idareleri, demiryolları, şeker fabrikaları ve elektrik üretim santrallerinin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolüyle ilgili süreç 31 Mayıs'ta başlamıştı.

Türk-İş ve Hak-İş'in en düşük brüt ücretin 4 bin 800 liraya yükseltilmesi, 2021-2022 döneminde ilk 6 ay yüzde 20, diğer 6 ay için enflasyon artı yüzde 3 refah payı talebine hükümet, brüt ücreti 3 bin 577-3 bin 750 lira arası olanlara 100 lira, brüt ücreti 3 bin 750-4 bin lira arası olanlara 60 lira seyyanen zam ile yılın ilk 6 ayı yüzde 9, ikinci 6 ay yüzde 5 artı enflasyon farkı teklifiyle karşılık vermişti..

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.