1. HABERLER

  2. Milyonlara Çok Güzel Haber! Yapılandırmadan emeklilik çıktı Artık Kredi imkanı da var! Kolay emeklilik Son başvuru tarihi 30 Eylül...
Milyonlara Çok Güzel Haber! Yapılandırmadan emeklilik çıktı Artık Kredi imkanı da var! Kolay emeklilik Son başvuru tarihi 30 Eylül...

Milyonlara Çok Güzel Haber! Yapılandırmadan emeklilik çıktı Artık Kredi imkanı da var! Kolay emeklilik Son başvuru tarihi 30 Eylül...

Bu ayın sonunda sona erecek olan yapılandırma ile kolay emeklilik olanağı da sunuluyor. Silinen Bağ-Kur günlerini canlandırmak isteyenler çok daha ekonomik fiyatlarla emeklilik yolunu açacak Kredi olanağı da var! Yapılandırmadan emeklilik çıktı

A+A-

Son müracaat tarihi 30 Eylül'e uzatılan yapılandırma yurtdaşın devlete olan bütün borcunu kapsarken hemde emeklilik yolunu da açıyor. Yapılandırma ile devlete olan borçların tüm faiz ve cezaları silinirken en temel paraya yalnızca enflasyon farkı ilave edilecek.

Eğer peşin ödemeyi seçerseniz bu eklenen farkın da yüzde 90'ı silinecek. Yapılandırma kamuya prim borcu olanlar veya geçmiş primlerini yeniden canlandırmak (ihya) isteyenler için de fırsat sunuyor. Üstelik çok büyük bir ödeme avantajı da sağlanıyor. Faruk Erdem yazısında ayrıntılara yer verdi:

Geçmişte Bağ-Kur kapsamında sigortalı olup primlerini yatırmayanların borcu birikiyor. Eğer bu borcu ödemezlerse günleri dondurulup ödeyecekleri para da siliniyor. Bağ-Kur'lular daha sonra bu günlere ihtiyaç duyarlarsa güncel asgari ücret miktarı üzerinden hesaplen temeln yeni ödemeyle satın alabiliyor.

Yapılandırma ile geçmişte prim borcu sebebiyle dondurulan sigortalılık süreleri daha düşük ödemeyle ihya ediliyor. Güncel prim tutarı yerine söz konusu dönemdeki tutar enflasyon ile güncellenerek ödeniyor. Bunun için SGK'ya müracaat yapılandırma kapsamında ihya yapmak istediğinizi bildirmeniz gerekmektedir.

Borcunu yapılandırarak veya primlerini ihya ederek emekli olacak kişiler, ödemelerin tamamlanmasının ardından aylığa kavuşabiliyor.

Prim borcu sebebiyle emekli olamayan ama bu sürelere ihtiyacı olmayanlar da borç silip hizmet süresi durdurulunca aylık bağlatabilecek.

KREDİ İMKANI DA VAR

Birikmiş Bağ-Kur prim borçlarını ödemesi veya ihya etmesi durumunda 4/A veya 4/B'den yaşlılık aylığı bağlen temelbilecek sigortalılar kamu bankalarından kredi de alabiliyor.

Hizmet borçlanması sebebiyle yaşlılık aylığı bağlen temelbilecek sigortalılara da aynı imkan var. Bu sayede kamu bankasından alınan krediler emekli maaşından 365 taksitle ödeniyor.

Bunun için önce sosyal güvenlik il-merkez müdürlüklerine müracaat yapılıp, burdan alınacak 'Emekli olunabilir' yazısıyla 3 bankanın şubelerine başvuru edilebilecek.

Bu bankalar, Halkbank, Ziraat Bankası ve VakıfBank.

Çalışma olanağı olmayanların yaptırdığı isteğe bağlı sigorta borçları da yapılandırma kapsamına alınmış durumda.

Yapılandırma Kanunu Nisan 2021 ve önceki aylara ilişkin olup müracaat tarihinden itibaren ödeme olanağı ortadan kalkmayan isteğe bağlı sigorta primlerinin de yapılandırılmasına olen temelk veriyor.

Bu ay başvuranlar da geçen senenin Eylül ayından sonraki döneme ait prim borcunu yapılandırabilecek.

Borcun meyden temel geldiği tarihteki en temel para tutarını enflasyon farkı ile peşin ya da taksitle ödeme olanağı bulunuyor. Peşin ödeyenlerin enflasyon farkının yüzde 90'ı silinecek.

Bu kapsamda olup da yapılandırmadan faydalanmak isteyenlerin de 30 Eylül'e kadar müracaatta bulunması gerekmektedir.

PART-TIME ÇALIŞAN BAŞVURABİLİR

KISMİ süreli yani bir ayda 30 günden az çalışanlar primlerini yatırarak eksik günlerini aynı ay içinde 30'a tamamlıyor.

Bu kapsamdaki isteğe bağlı sigorta primleri 4/a kapsamında değerlendiriliyor. Kısmi süreli çalışanlar da son 12 aylık dönemde ödenmemiş primler için yapılandırma hakkından yararlen temelbilecek. Tarım sigortalıları, kısmi süreli çalışan sen temeltçılar, ev hizmetlerinde çalışanlar, taksi, dolmuş şoförleri de yapılandırma kapsamında borcunu taksitlendirebilecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum