1. HABERLER

  2. Hükümetten büyük müjde! PTT'den 852 TL çalışan çalışmayan, ev kadını, yaşlı, işsiz, herkese ödeme yapılacak...
Hükümetten büyük müjde! PTT'den 852 TL çalışan çalışmayan, ev kadını, yaşlı, işsiz, herkese ödeme yapılacak...

Hükümetten büyük müjde! PTT'den 852 TL çalışan çalışmayan, ev kadını, yaşlı, işsiz, herkese ödeme yapılacak...

Geçim sıkıntısı yaşayan ve yaşamını idame ettirmekte zorlanan vatandaşlar fakirlik maaşı başvurusu nasıl yapılır, istenen şartlar nelerdir, 2021 yılından muhtaç aylığı ne kadar oldu? gibi merak edilen soruların cevaplarını yazımızda bulabilir.

A+A-

2021 Yılı Muhtaçlık Aylığı Fakirlik Maaşı Başvuru ve Şartları Neler?

Geçim sıkıntısı yaşayan ve yaşamını idame ettirmekte zorlanan vatandaşlar fakirlik maaşı başvurusu nasıl yapılır, istenen şartlar nelerdir, 2021 yılından muhtaç aylığı ne kadar oldu? gibi merak edilen soruların cevaplarını yazımızda bulabilir.

Ülkemiz sosyal bir devlet olduğu için ihtiyaç sahibi vatandaşlara yardımlar sunmaya devam etmektedir. Kamu kurum ve kuruluşları aracılığı ile yardıma muhtaç vatandaşlara yardım edilmektedir. Muhtaç olan aileleri tek tek tespit etmek oldukça zordur. Bu yüzden ihtiyacı olan kişilerin başvuruda bulunması yardım sürecinizi hızlandıracaktır. Muhtaçlık aylığı için belirlenen şartları haiz olmak gerekmektedir. e-Devlet fakirlik maaşı başvurusu nasıl yapılır, fakirlik maaşı ne kadar 2021, şartları nelerdir? gibi merak ettiğiniz soruları yanıtladık.

Muhtaçlık Aylığı Nasıl Alınır? 2021

  • Fakirlik maaşı alabilmek için Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne şahsen başvuru yapılır. Başvurular için aşağıdaki adımları takip etmek yeterlidir.
  • Muhtaç aylığı almak için, VGM (Vakıflar Genel Müdürlüğü) başvuru formu doldurularak imzalanır.
  • İmzaladıktan sonra engelli ise bu durumu bildiren sağlık kurulu raporu eklenir.
  • Bulunduğu, ikametgahının olduğu ildeki bağlı Vakıflar Bölge Müdürlüğüne şahsen veya posta yoluyla bu form gönderilir ve müracaat yapılır.
  • 2021 yılı için muhtaç engelliler ile yetim çocuklara aylık olarak 1125,67 TL ödeniyor.

Muhtaç aylığı ne kadar oldu diye bakarsak;

Bununla birlikte, 2021 yılında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 2.736 TL, yoksulluk sınırı ise 8.912 TL olarak belirlenmiştir. Ülkemizde muhtaçlık aylığı için bilinen maaş 4 kişilik bir ailenin gıda ve mutfak  masraflarını karşılayacak düzeydedir. 18 yaşından büyük olan engelli bireyler ve 18 yaşından küçük engelli çocuğu olan anne ve babalara ve ayrıca, annesi ya da babası olmayan reşit olmayan yetim çocuklara aylık bağlanmaktadır. 2021 yılında Muhtaç engelli ve yetim çocukların aylığı 1,125,67 TL’dir.

Muhtaçlık maaşı almak için Vakıflar Genel Müdürlüğüne başvurulmalıdır.

Muhtaçlık aylığı aileden bir kişiye bağlanmaktadır. Ayrıca geliri düşük olan ailelerin ilk ve orta öğretim görmekte olan çocuklarına da eğitim yardımı yapılmaktadır. Başvuruları ise öğretim yılı başladığı tarihten itibaren 1 ay içerisinde bölge müdürlüklerine yapılmaktadır.

Fakirlik Maaşı Ne Kadar? 2021

Fakirlik maaşı 1,125,67 TL’dir. Yardım alabilmek için gereken şartları taşımanız halinde yani anne ve babanız yoksa ve %40 üzerinde bir engeliniz var ise muhtaç aylığından yararlanabilirsiniz. Fakirlik maaşları PTT ve Ziraat Bankası şubelerinden alınmaktadır. Başvurunuz değerlendirilip kabul edildikten sonra isminize bir hesap açılacaktır. İstediğiniz bankadan fakirlik maaşınızı almanız mümkün olacaktır.

Muhtaçlık Aylığı İçin Nereye Başvurulur?

Muhtaçlık aylığı için başvuruları başkanlığa bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından alınmaktadır. Başvuruda bulunan vatandaşa Vakıflar yönetmeliği hükümlerince aylık verilmektedir.

Vakıflar Genel Müdürlüğü fakirlik maaşı başvurusu 3 şekilde yapılmaktadır;

  • İkamet ettiğiniz ilin bağlı olduğu Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne giderek şahsi olarak başvurunuzu yapabilirsiniz.
  • Posta yolu ile başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
  • Vakıflar Genel Müdürlüğü internet adresi üzerinden başvuruda bulunabilirsiniz.

Saydığımız şartlara haiz iseniz şimdi size başvurunuzu kolaylıkla yapabileceksiniz. Öncelikle başvuru formunu doldurmanız gerekmektedir. Formu doğru bir şekilde doldurmanız gerekmektedir. Engelli iseniz başvuru formuna özrünüzü gösteren sağlık raporunu fakirlik maaşı başvuru formuna eklemeniz gerekmektedir. Eğer engelli değilseniz böyle bir ek yapmanıza gerek yoktur. Bu belgeleri tamamladığınızda Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne şahsen ya da posta yolu ile gönderim yapabilirsiniz. 

Başvurunuz kısa süre içinde Vakıflar Genel Müdürlüğünce değerlendirilecektir.

Başvuru evrakları aşağıdaki gibidir;

  • Muhtaçlık aylığı başvuru formu
  • Engelliler için özrünüzü belirten sağlık raporu.

Başvuruda bulunan her vatandaşa maaş verilmemektedir. Bunun için belirlenen bazı şartları taşıyor olmak gerekecektir. Fakirlik maaşı başvurunda istenen şartlar nelerdir? bakalım.

Muhtaçlık Aylığı (Fakirlik Maaşı) Şartları 2021

2021 Yılı Muhtaçlık Aylığı şartları şu şekildedir;

  • Anne ya da babasının sağ olmaması,
  • Öksüz veya yetim olup yardıma muhtaç olan çocuklar,
  • %40 ve üzerinde engel durumu olup yardıma muhtaç olan engelliler,
  • Herhangi bir sosyal güvencenin olmaması,
  • Herhangi bir gelire ve aylığa sahip olunması,
  • Mahkeme kararı ya da kanun maddelerince bakım altına alınmamış olmak gerekir.
  • Gelir getiren taşınır ya da taşınmaz malın olmaması,
  • Eğer böyle bir geliri varsa, belirlenen muhtaç aylığı sınırından az olması gerekmektedir. 2021 yılı için bu tutar 852,53 TL olarak belirlenmiştir.

Eğer siz de bu şartlara sahipseniz muhtaçlık aylığı almanızın önünde hiçbir engel yok demektir. Fakirlik belgesi ve maaşı farklı kurumlar tarafından verilmektedir. Pek çok kurum ve kuruluş tarafından da talep edilen Fakirlik Belgesi nasıl alınır, başvurusu nasıl yapılır? hemen öğrenebilirsiniz.

Fakirlik Maaşı Kriterleri Nelerdir?

Fakirlik Aylığı Başvuruları aşağıdaki kriterlere göre değerlendirilir;

  • Muhtaç durumda olan çocuğun annesinin ve babasının sağ olup olmadığı,
  • Çocuğun babasının veya annesinin şehit olup olmadığı,
  • Ailenin birlikte yaşayıp yaşamadığı, ayrı olup olmadıkları,
  • Ayrı olan ailelerde nafaka ödenip ödenmediği,
  • Kişinin sosyal güvencesinin olup olmadığı,
  • Herhangi bir kamu kurum veya kuruluşunca bakım veya yardım yapılıp yapılmadığı,
  • Aylık kaç para geliri olduğu,
  • Engel özür oranı %40 ile %59 Arası, %60 ile %70 Arası, %80 üstü olması,
  • Özürlü vatandaşın evli veya bekar olma durumu,
  • Evde bakım parası alıp almadığı kriterleri doğrultusunda başvurular değerlendirilmeye alınmaktadır.

e-Devlet Fakirlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Muhtaç aylığı başvurusu e-Devlet ”Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti Ön Başvurusu” menüsünden kolaylıkla yapılmaktadır. Bu hizmeti kullanarak ekonomik yoksulluk içinde olup da çocuklarının temel ihtiyaçlarını karşılayamayan aileler ve yaşamlarını zor idame ettiren aileler için verilmektedir. Geçici ve belirlenen süreler içerisinde verilecek olan muhtaçlık maaşları başvurusunu e-Devlet aracılığı ile yapabilmek için Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti Ön Başvuru hizmet alanını kullanabilirsiniz. Yardım başvurunuzu yaptıktan sonra, sorgulama işlemlerinizi yine e-Devlet ile yapabilirsiniz. Bu destekten faydalanan aileler en geç 3’er aylık süreler ile izlenecektir. İzlenmeler dahilinde hizmetin devamı ya da sonlandırılması kararı verilecektir.

Fakirlik Maaşı Sorgulama

Vakıflar Genel Müdürlüğü Yardım sorgulama için 0312 415 50 00 (10-Hat) numarasını kullanabilirsiniz. Siz de muhtaçlık maaşı almak istiyorsanız, valilik, kaymakamlık, sosyal yardımlaşma kuruluşu ve muhtarlıklara başvuruda bulunabilirsiniz. Durumunuza engel teşkil edecek herhangi bir durum olmadığı müddetçe fakirlik aylığınız her ay düzenli olarak yatırılacaktır.

Engelli Maaşı Alan Muhtaç Aylığı Alabilir Mi?

Hayır, engelli vatandaşlar maaş aldıklarında ve sorunsuz bir şekilde yaşamlarını sürdürdüklerinde, muhtaç aylığından da ekstra olarak faydalanamazlar. Bu durumda geçimini sağlayamayan, geliri olmayan engelliler, denetimsiz engelliler ya da aile geliri asgari ücretin 1/4’ü oranına ulaşamayan engelliler muhtaç aylığından faydalanabilirler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.