1. HABERLER

  2. H1N1 ve HIV Alarmı verildi! Memur, işçi ve milyonlarca çalışanı ilgilendiren açıklama!
H1N1 ve HIV Alarmı verildi! Memur, işçi ve milyonlarca çalışanı ilgilendiren açıklama!

H1N1 ve HIV Alarmı verildi! Memur, işçi ve milyonlarca çalışanı ilgilendiren açıklama!

Kamu ve özel sektör farkı olmadan memur, işçi ve milyonlarca çalışanı çok yakından ilgilendiren açıklamalar gelmeye devam ediyor. İş kazaları ile ilgili olarak kapsamlı bir şekilde tanımlamalar geldi. Bakanlık tarafından hazırlanan rehbere bakılacak olurs

A+A-

Bu süreçlerde yapılan açıklama sırasında meslek hastalıkları olarak yer alan etken ile çalışan ilk temasından 1 hafta ile 40 yıllık sürece kadar artış gösterebilir. Meslek hastalıklarına neden olması söz konusu olan biyolojik etkenler arasında ise bakteri, virüs, mantar ya da parazitler de yer alıyor. Virüslere örnek olarak ise hepatit, HIV ile H1N1 açıklamaları  verildi.

Bakanlık tarafından iş güvenliklerinden ötürü hazırlanan rehbere bakılacak olursa meslek hastalıklarının yerini iş ortamında bulunan faktörlerden dolayı oluşan hastalıklar olarak açıklandı. Bu durum ilk olarak Roma ve Yunan uygarlıkları taş ocaklarında çalışma hayatına devam eden kölelerde solunum yollarında meydana gelen durumlardan dolayı ölmesinden ötürü ortaya çıktığı biliniyor. Bir hastalığın eğer meslek hastalığı olarak kabul edilmesi gerekiyorsa hastalık ve meslek arasında nedensellik bağlarının yer alması gerekiyor diye açıklamalar yer aldı.

Meslek hastalıkları…

Meslek hastalıkları bildirim zorunluluklarının olması gerektiğine dair vurgulamalar yapıldı. İşçi, işveren ve gözetme borç durumlarına aykırı olarak yer alan davranışların sonucunda iş kazası ya da meslek hastalıklarından dolayı ortaya çıkan bedensel zararların tazmini edilmesi gerekir. İşçi kesim bu tazminat adımlarının yanı sıra koşullar uygun olursa işveren vatandaşlardan da tazminat isteme haklarına sahip olabiliyor.

İş yerlerinde meydana gelen fiziksel, biyolojik, kimyasal, ergonomik risk faktörleri arasında dikkat edilen rehbere bakılacak olursa biyolojik etkenlere maruz kalınması söz konusu olabilir. Bunlar gelen olarak gıda fabrikalarından tarım ve hayvanlar ile ya da hayvan kaynaklı olarak ürünler ile çalışma durumlarında meydana gelebilir. Sağlık hizmetlerinin verilmeye devam edildiği çalışma, laboratuvar çalışma atık yok etmeye devam eden fabrikalardan kanalizasyona kadar birçok alanda bu duruma örnek verilebilecek etken söz konusu olabilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.