1. HABERLER

  2. EYT’liler için yeni formül bulundu! EYT'le Yeni formülle, milyonlarca vatandaş emekli olacak! EYT son durum ne
EYT’liler için yeni formül bulundu! EYT'le Yeni formülle, milyonlarca vatandaş emekli olacak! EYT son durum ne

EYT’liler için yeni formül bulundu! EYT'le Yeni formülle, milyonlarca vatandaş emekli olacak! EYT son durum ne

Emeklilikte yaşa takılan yurttaşlar için uzun bir süre gündemde yer alan konulardan bir tanesi Finlandiya modeliydi. Son günlerde meydana gelen Finlandiya modeli hakkında yeniden görüşmeler başladı.

A+A-

Emeklilikte yaşa takılan yurttaşlar için uzun bir süre gündemde yer alan konulardan bir tanesi Finlandiya modeliydi. Son zamanlarda meydana gelen Finlandiya modeli hakkında yeniden görüşmeler başladı.

Peki, EYT kapsamında kimler yer alacak? Kadınlara da avantaj sunacak mı? Finlandiya ve Almanya modeli ile nasıl erken emekli olunacak? 8 Eylül 1999 tarihi ile sigortalı istihdam eden yurttaşlar için uygulamaya geçen yaş koşulu ile pek çok vatandaş emekli olmak konusunda güçlük çeker hale geldi.

Prim gün ödemesi ve sigortalı çalışma koşullarını yerine getiren yurttaşlar için eklenen yaş sınırları yurttaşların emeklilikte yaşa takılan kapsamda yer almalarına neden oldu.

6 milyonun üstünde yer alan vatandaş için EYT kapsamında bulunmaları güçlük çekmelerine neden oluyor. Peki, Finlandiya modeli nedir ve bu model ile kimler emekli olabilir? EYT hakkında merak edilen tüm ayrıntılar…

EYT için yeni düzenleme gelecek mi?

Emeklilikte yaşa takılan yurttaşlar her ne kadar sigortalı çalışma ve prim gün ödeme koşullarını yerine getirseler bile yaş koşullarını yerine getiremedikleri için emekli olamıyor. Uzun zamandır merakla beklenen EYT için çözüm yolu gelecek mi sorusu oldukça merak ediliyor. Uzun zamandır hükümet kanadından bu durum ile alakalı en ufak bir haber gelmedi. Durum böyle olunca meclisin yeni yasama dönemine geçmesi yurttaşların bir nebze de olsa umutlanmasına neden oldu.

EYT için beklenen model Finlandiya mı?

Geçtiğimiz süreçlerde emekli olamayan ve yaştan dolayı mağdur olan yurttaşlar için Finlandiya modeli bir hayli görüşülen durumlardan bir tanesi oldu. Her ne kadar çok sık gündemde yer alsa bile askıda kalan konulardan bir tanesi olduğu için yurttaşlar için yeni bir düzenleme olarak gelmedi.

Basın organlarına bakılacak olduğu zaman son dönemde yeniden gündemde yer alan konulardan bir tanesi oluyor. Bu süreçlerde meclisten veya hükümet kanadından her ne kadar EYT yurttaşlar için uygun bir açıklama gelmese bile Finlandiya modeli gündeme gelecek mi diye merakla bekleniyor.

Finlandiya modeli nedir?

Emekli olmak için yaş sınırına takılan yani EYT olan yurttaşlar için en çok görüşülen konulardan bir tanesi Finlandiya modeli oluyor. Finlandiya modeli yurttaşların sigortalı çalışma ve prim gün ödeme koşullarını yerine getirdikleri zaman eğer yaş koşulları eksik kalsa bile emekli olmalarına yardım ediyor.

Eğer bir yurtdaşın normalde 65 yaşında emekli olması gerekirsen 64 yaşında emekli olmak isterse yine de hak kazanabilecek. Fakat burda maaşlardan yüzde dört oranları ile bir kesinti olacak. Ne kadar eksik yıl kalırsa yurttaşların maaşlarından o kadar kesintiler meydana gelecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler