1. HABERLER

  2. EYT’liler için yeni çözüm bulundu! Yeni formülle, milyonlarca kişi emekli olacak…
EYT’liler için yeni çözüm bulundu! Yeni formülle, milyonlarca kişi emekli olacak…

EYT’liler için yeni çözüm bulundu! Yeni formülle, milyonlarca kişi emekli olacak…

Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar için uzun bir süre gündemde yer alan konulardan bir tanesi Finlandiya modeliydi. Son zamanlarda meydana gelen Finlandiya modeli hakkında yeniden görüşmeler başladı.

A+A-

Peki, EYT kapsamında kimler yer alacak? Kadınlara da avantaj sunacak mı? Finlandiya ve Almanya modeli ile nasıl erken emekli olunacak? 8 Eylül 1999 tarihi ile sigortalı istihdam eden vatandaşlar için uygulamaya geçen yaş şartı ile birçok vatandaş emekli olmak konusunda zorluk çeker hale geldi.

Prim gün ödemesi ve sigortalı çalışma şartlarını yerine getiren vatandaşlar için eklenen yaş sınırları vatandaşların emeklilikte yaşa takılan kapsamda yer almalarına neden oldu.

6 milyonun üzerinde yer alan vatandaş için EYT kapsamında bulunmaları zorluk çekmelerine neden oluyor. Peki, Finlandiya modeli nedir ve bu model ile kimler emekli olabilir? EYT hakkında merak edilen tüm detaylar…

EYT için yeni düzenleme gelecek mi?

Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar her ne kadar sigortalı çalışma ve prim gün ödeme şartlarını yerine getirseler bile yaş şartlarını yerine getiremedikleri için emekli olamıyor. Uzun zamandır merakla beklenen EYT için çözüm yolu gelecek mi sorusu bir hayli merak ediliyor. Uzun zamandır hükümet kanadından bu durum ile ilgili en ufak bir haber gelmedi. Durum böyle olunca meclisin yeni yasama dönemine geçmesi vatandaşların bir nebze de olsa umutlanmasına neden oldu.

EYT için beklenen model Finlandiya mı?

Geçtiğimiz süreçlerde emekli olamayan ve yaştan dolayı mağdur olan vatandaşlar için Finlandiya modeli oldukça görüşülen durumlardan bir tanesi oldu. Her ne kadar çok sık gündemde yer alsa bile askıda kalan konulardan bir tanesi olduğu için vatandaşlar için yeni bir düzenleme olarak gelmedi.

Basın organlarına bakılacak olduğu zaman son zamanlarda yeniden gündemde yer alan konulardan bir tanesi oluyor. Bu süreçlerde meclisten ya da hükümet kanadından her ne kadar EYT vatandaşlar için uygun bir açıklama gelmese bile Finlandiya modeli gündeme gelecek mi diye merakla bekleniyor.

Finlandiya modeli nedir?

Emekli olmak için yaş sınırına takılan yani EYT olan vatandaşlar için en çok görüşülen konulardan bir tanesi Finlandiya modeli oluyor. Finlandiya modeli vatandaşların sigortalı çalışma ve prim gün ödeme şartlarını yerine getirdikleri zaman eğer yaş şartları eksik kalsa bile emekli olmalarına yardımcı oluyor.

Eğer bir vatandaşın normalde 65 yaşında emekli olması gerekirsen 64 yaşında emekli olmak isterse yine de hak kazanabilecek. Fakat burada maaşlardan yüzde dört oranları ile bir kesinti olacak. Ne kadar eksik yıl kalırsa vatandaşların maaşlarından o kadar kesintiler meydana gelecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.