1. HABERLER

  2. Emekli olamayanlar dikkat: Toplu para alabilirsiniz…
Emekli olamayanlar dikkat: Toplu para alabilirsiniz…

Emekli olamayanlar dikkat: Toplu para alabilirsiniz…

Emekli olamayan vatandaşlar için ilaç gibi olacak bir açıklama geldi. Emekli olmak için vatandaşların sigortalı çalışma, prim gün ödeme ve yaş şartlarını aynı anda yerine getirmeleri gerekiyor. Eğer bu şartlardan bir tanesi bile eksik olursa kişiler emekl

A+A-

Emekli olamayan vatandaşlar için ilaç gibi olacak bir açıklama geldi. Emekli olmak için vatandaşların sigortalı çalışma, prim gün ödeme ve yaş şartlarını aynı anda yerine getirmeleri gerekiyor. Eğer bu şartlardan bir tanesi bile eksik olursa kişiler emeklilik hakkı elde edemiyor.

Bu yüzden emekli maaşı alamıyor. Bu üç şartı aynı anda yerine getiren vatandaşlar emeklilik haklarına elde edebiliyor. Kişiler arasında her ne kadar sigortalı çalışma ve yaş şartları yerine gelse bile prim eksiği olması dikkatleri çekiyor. Bu kişiler eğer prim ödeme eksiklerini tamamlayabilecek durumlarda yer almazsa biriken prim ödemelerini toplu bir şekilde geri alabilecekler.

Bunun için hangi şartlar aranır?

SSK ve Bağkur ile yer alan vatandaşların toplu bir şekilde para alabilmeleri için çıkan yasa karşısında;

  1. Kişiler kendi işlerini yapmıyor ya da sigortalı olarak çalışma hayatına devam etmiyorsa
  2. Emekli olmak için yaş ve sigortalı çalışma şartlarını tamamladıktan sonra prim gün eksikleri varsa bu ödemeleri SGK kapsamında yazılı başvurular yapılarak alınabilecek.

Vatandaşlar topu bir şekilde para iadesi alabilmek için illa kendileri olmak zorunda değil. Bu kişiler emekli olamadan vefat ettilerse para talebinde bulunan vefat eden kişilerin kanuni olarak mirasçısı olan kişiler de alabiliyor. Burada da aslında bilinen ölüm aylıkları baz alınarak işlemler yapılıyor. Para talep edilmesi için kişilerin sosyal güvenlik  kurumu olarak yer alan SGK üzerinden yazılı bir şekilde başvuru işlemlerini yapmaları gerekiyor.

Ödemelerin ne kadar olacağı ise ölmeden önce kişilerin ne kadar para yatırdılarsa onun her yıl katsayılarının güncellemeleri ile belirlenecek. SSK olarak 4A kapsamında 2008 tarihinden daha önce kendi adına ödenmiş olan hem işçi hem de iş veren primlerinin yanı sıra 2008 tarihinden daha sonra olanlar için de işçi primleri geri olarak veriliyor.

Bağkur 4B kapsamında yer alanlar ise tarih ayrımı gibi bir durum olmadan direk ödenen tüm primlerin iadeleri yapılıyor. Sadece SGK üzerinden yazılı bir şekilde başvuru yapmak ve şartları yerine getirmek yeterli olacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.