1. HABERLER

  2. Dul, yetim, emekli ve ölüm aylıkları için flaş açıklama! SGK harekete geçti…
Dul, yetim, emekli ve ölüm aylıkları için flaş açıklama! SGK harekete geçti…

Dul, yetim, emekli ve ölüm aylıkları için flaş açıklama! SGK harekete geçti…

Emekli maaşı almaya başladıktan sonra hayatını kayıp eden kişilerin aylıkları geride kalan eşlere dul, çocuklara yetim maaşları olarak bağlanıyor. Fakat bu maaşları almak için kişilerin belirli şartları beraberinde getirmesi gerekiyor.

A+A-

Bunlara ek olarak bir  de yetim ve dul maaşı alacak kişilerin bekar olma şartı aranıyor. Yetim, öksüz ve dul maaşı alacak kişilerin evlendikleri an alacakları maaşlar kesilir. Dul ya da yetim maaşı alabilmek için birçok kişi kağıt üzerinde boşanarak SGK üzerinde başvuru yapıyor ve bu maaşları alıyor. Eğer SGK bu durumu tespit ederse maaşlar kesiliyor.

2008 yılında gelen yasa ile beraber bu durum daha çok artmaya başladı. Ülkemizde yasaların ne anlattığını konuya hakim olan kişiler açıkladı. Eğer bir kişi dul, yetim ya da öksüz maaşından herhangi birini alırken evlenirse bu ödemeler anında kesilir. Kişilerin bu ödemeleri alabilmesi için birçok şartı taşımaları gerektiği gibi bir de bekar olma şartları aranıyor. Fakat bazı kişiler bu durumları değerlendirme için kağıt üzerinde boşanmayı tercih ederek SGK üzerinde başvuru yapıyor ve ödemeleri almak için harekete geçiyor.

Muvuzaalı boşanma

Son zamanlarda kadınlar dul ya da yetim maaşı alabilmek için kağıt üzerindemuvuzaalı boşanma olarak bilinen boşanmayı tercih ediyor. Boşandıkları zaman bu ödemeleri almak için hak kazanan kişilerin tercih ettikleri bu yöntem yasal bir işlem olmadığı için genel olarak SGK tarafından yapılan denetlemeler ile ortaya çıkıyor. SGK denetlemeleri sırasında bu durumun ortaya çıkması kişilerin maaşlarının anında kesilmesine ve ceza almalarına neden oluyor. Bu yüzden böyle bir yöntem ile dul, yetim ya da öksüz maaşı almayı tercih eden kişilerin yasal olmayan süreçlere başvuru yapmaması gerekiyor. Hileli bir işlem olmasından dolayı SGK tarafından tespit edilmesi kişilerin hem ceza almasına hem de maaşlarının kesilmesine neden oluyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.