1. HABERLER

  2. Bir yastıkta kocayan eşlere emeklilik müjdesi! 25 yıl evli kalan eşlere emeklilik için şartlar belli oldu! İşte detaylar...
Bir yastıkta kocayan eşlere emeklilik müjdesi! 25 yıl evli kalan eşlere emeklilik için şartlar belli oldu! İşte detaylar...

Bir yastıkta kocayan eşlere emeklilik müjdesi! 25 yıl evli kalan eşlere emeklilik için şartlar belli oldu! İşte detaylar...

Dışarıdan prim ödeyerek emekli olma yolları yurttaşların sık sık merak ettiği konulardan birisi oluyor. Çalışarak emeklilik koşullarını sağlayamayan ve yaş sınırı geçen yurttaşlar, başka şekilde emekli olup olamayacağını sorguluyor.

A+A-

sebeple bayanlar çalışma hayatından çok büyük bir kopuş yaşıyor ve emeklilik haklarından vazgeçiyor. Ancak evlilik sebebiyle ev hanımlarına emeklilikte yeni gelişmeler yaşanıyor. Emekli olup yaşlılık döneminde rahat etmek isteyen yurttaşlar, ek haklarla emeklilik yolunu araştırırken, 25 yıl evli kalan ev hanımlarına emeklilik yolda! Ancak bunun için bazı şartlar belirlenmiş durumda. TBMM'ye sunulmakta olan teklifin kabul edilmesi halinde evlilik hayatını sürdürenler bundan faydalanabilecek.

Eşiyle 25 yıl evli kalan ev hanımlarına emeklilik gelişmesi! Sigorta girişi olmayan veya bir yerde sigortalı şekilde çalışmayan ev hanımları, evlilik süresine göre emekli olabilir. Ev hanımlarının emekli olabilmesi için bir yasa tasarısı düzenlenmiş ve TBMM'ye sunulmuştu. Bu tasarıya göre; gerekli koşullara uygun olan ev hanımları 25 senelik evlilik ve 50 yaş şartına uymaları halinde emekliliğe hak kazanıyorlar. Yasa tasarısının kabul edilmesi ve yürürlüğe konulması halinde; ev hanımları çalışma hayatlarının olup olmamasına bakılmaksızın borçlanarak emekli olabilecekler.

Ev Hanımlarının Emekli Olmasındaki Şartlar Nelerdir?

Normal koşullarda; 2008 senesinden sonra çalışmaya başlayan bayanların emekliliği için 7.200 prim gününe sahip olması ve en az 20 yıl çalışma hayatına sürmesi gerekmektedir.

Sosyal Güvenlik Kanunu kapsamında, Çalışma hayatına katılmayan ya da emekli olacak süre kadar çalışamayan bayanların en önemli sosyal haklardan bir tanesi olan emeklilikten faydalanması söz konusu olmuyor. Ancak meclise sunulmakta olan yeni yasa tasarısıyla beraber; bayanların emeklilik prosedüründe değişiklikler meydana gelmeye başlayacak.
06.01.2020 tarih 2/2492 esas no ile TBMM Komisyonu'na sevk edilen yasa teklifine göre en az 25 yıl evli kalmak koşuluyla 50 yaşını doldurduğu halde emekli olamayan ev hanımları emekli olabilecekler.

Ancak emeklilik talebinde bulunacak ev hanımlarının yasa tasarısında belirtilen koşullara uygunluk göstermesi gerekmektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile herhangi bir bağının bulunmaması• Belirli bir süre SGK sisteminde kaydı bulunanların ise; ev hanımlarına emeklilik kapsamında başvurduğu tarih boyunca herhangi bir kaydının olmaması

• 1995 yılı ve bundan öncen beri evli olmak (En az 25 yıl evli kalmak)
50 yaşını doldurmuş olmak (1970 yılı ve bundan öncen doğmak)

• 18 yaşından büyük olmak
Malullük ve yaşlılık aylığı almamak

• Gelir vergisine tabii olmamak (herhangi bir gelire sahip olmamak) aranılan şartlar içerisinde yer almakta.

Ev Hanımları Nasıl Emekli Olabilecek?

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulmakta olan yasa tasarısı kapsamında ev hanımları çalışmasa dahi borçlanarak emekli olabilecek. Kadınların borçlanarak emekli olabilmesi için doğum borçlanması ve yurtdışında ikamet edilen ya da çalışan sürenin borçlanılması olarak belirlenmiştir.
Çalışmayan kadın, önceden hiç sigortası yapılmadığı ve sigorta primi ödenmediği için sigorta primlerini kendisi ödemesi gerekmektedir.
Prim ödemelerinin her ay düzenli olarak SGK'ya ödenmesi, ödemeler tamamlandığında da emeklilik işlemlerinin yapılacağı kişiye hatırlatılır. Çalışmayan kadın, SGK prim borcunu ödeyerek emekli aylığını almaya başlar.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILIK DETAYLARI NELERDİR?

İsteğe bağlı sigortalılık koşulları arasında; mecburi sigortası olmama, bir ay içinde 30 günden az çalışma, 18 yaşını doldurmuş olma ve malullük ile yaşlılık aylığı almama gibi kriterler yer almaktadır.
Belirlenen koşullara uygun olan kişilerin sigorta primlerini kendinin ödemesine izin verilmektedir.

İsteğe bağlı sigortalılık için müracaatlar kişiye en yakın Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri ya da Sosyal Güvenlik Merkezleri üstünden gerçekleştirilir.
İsteğe bağlı sigorta primi, prime esas kazancın taban ve tavan sınırları arasında kalan kısım üstünden belirlenir. Sigortalı tarafından prime esas kazancın % 32'si ödenir.

Bu % 32'lik kısmın % 20'si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi; % 12'lik bölümü ise genel sağlık sigortası primidir.

YASA TASARISININ KAPSAMI!

Teklifin yasalaşması durumunda ev hanımları hiç çalışmasa dahi belirlenen koşullara uygun olması durumunda emekli olabilecekler:
Teklifin kapsamında belirlenen koşullardan ilki bayanların 1995 yılı ve bundan önce fotoğrafı nikah ile evlenmiş olmasıdır. Başka bir ifadeyle 25 yıl ve üstünde evlilik süresi olan ev bayanları bu haktan yararlanabilecek.
Teklifin ikinci maddesi ise bayanların yaşı ile ilgilidir. Buna göre; ev hanımlarının 1970 yılı ve bundan önce doğması şarttır. Kadınların bu haktan faydalanabilmesi için 50 yaşını doldurması istenir.

Emeklilik için müracaatta bulunacak kişilerin SGK ile bağının olmaması şarttır. Ev hanımları sigortalı şekilde SGK'ya bildirilmemiş olmalı ve herhangi bir iş yerinde çalışmamalıdır.

SGK bünyesinde herhangi bir maaş (dul ve yatim aylığı vb.) alınmaması gereklidir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.