1. HABERLER

  2. Altın fiyatlarında flaş gelişme! Kritik seviye 540 lira üstü... Altın alınmalı mı satılmalı mı!
Altın fiyatlarında flaş gelişme! Kritik seviye 540 lira üstü... Altın alınmalı mı satılmalı mı!

Altın fiyatlarında flaş gelişme! Kritik seviye 540 lira üstü... Altın alınmalı mı satılmalı mı!

540 lira üstü... Altının yüksek bulunduğu dönemlerde insanlar birikimlerini bozdurmuş ve kendi aralarına bankacılık oynayarak yatırımlarına değer katmışlardı. Son bir ayda altın fiyatları öyle bir düşüşe geçti ki her bireyin müjdesi oldu.

A+A-

Altın fiyatlarıyla alakalı flaş açıklama! Altın fiyatları, doların güç kazanmasıyla hafta başından bu yana yüzde 2'den çok düşüş kaydederken, altın yatırımcıları varlık alım programlarıyla alakalı rastgele bir ipucu amacıyla bugün 14:45'te yapılacak Avrupa Merkez Bankası toplantısına odaklandı. Öte yandan eksperler gram altında psikolojik sınırın 500 lira olduğunu altını çizdi. Uzmanlar, "Şimdi kısa vade amacıyla 478 488 lira aralığını takip ettiğimi ifade edebilirim. Bu bant aralığı geçerliliğini koruyor. Ne aşağı yönlü de yukarıya yönlü kırılıyor. Fakat senenin son çeyreği ile alakalı öngörüm gene 520 540 ve daha yukarıya rakamların gelme olasılığı biraz daha çok görüyorum." ifadelerini kullandı.

Altın fiyatlarının büyük ölçüde artışa geçtiği günlerin sonrasında nihayet her bireyin beklediği o gün geldi. Altın fiyatları öyle bir düşüşe geçti ki altın fiyatlarına ne oldu? Dedirtti. İnsanların kapış kapış kuyumculara saldırdığı o güncel altın fiyatları haberimizin devamında yer alıyor…

Geçen hafta yatırımcıların istihdam bilgilerine odaklanmasıyla birlikte haftayı görece yatay bir seyirle tamamlayan ons altın, cuma günü belirtiler tarım dışı istihdam verisi ardından 1.833 dolara kadar yükselmişti. Ons altın, salı günü yaşanan düşüşle 200 günlük dinamik ortalamasının altına inerken çarşamba günü 50 günlük dinamik ortalamasına yakın düzeylerde 1.787 dolardan işlem görüyor.

Çeyrek altın

Çeyrek altın perşembe günü 795,65 TL civarında işlem görüyor.

Gram altın fiyatı

Gram altın geride bıraktığımız hafta küresel altın fiyatlarının yatay bir seyir izlemesiyle dolar/TL 'deki gerilemeyi takip etti. Doların ilerleyen ülke para birimlerine karşı zayıflaması ve dolar/TL'nin gerilemesiyle 482 TL'ye kadar gerileyen gram altın, doların gene güç kazanması ve küresel altın fiyatlarındaki düşüş ardından perşembe günü 487 TL civarında işlem görüyor..

ALTIN FİYATLARI İÇİN KRİTİK DEĞERLENDİRME

Altın Piyasaları Eksperi İslam Memiş'in altın fiyatları amacıyla genel değerlendirmesi şu şekilde: "Geçen cuma ABD tarım dışı istihdam verisi beklentinin son derece altında geldi. 1835 dolar civarına kadar yükselmişti. Bu süratli yükselişten sonra kar satışları geldi. 1800 dolar düzeyinin altına sarktı. ONS altın 1190 dolar düzeyinin üstünde tutunmayı başarırsa sorun yok yani pozitif seyrini gene devam ettirebilir. Hatta bu yükselişleri 1850 dolar civarına kadar da devam ettirebilir. Günlük kapanışları takip edeceğiz.

Amerika'daki enflasyon bilgisini takip edeceğiz. Diğer yandan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamalarını yakından takip edeceğiz. Şu anda kritik destek oranı olarak 1790 dolar düzeylerini takip etmeyi sürdürüyoruz. Tabiki bu kadar süratli yükselişten sonra kar satışı gelmesi natural olarak karşılamak gerekiyor.

Büyük olasılıkla Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde'ın açıklamalarıyla kendisine yeni bir yön belirleyecek. Devamında Amerika'daki enflasyon verisine odaklanacak. Şu andaki manzara pozitif yani 1090 dolar düzeyinin altında sarkmadıkça negatif döndüğünü söyleyemeyiz.

ONS ALTINDA 1165 DOLAR SEVİYESİNİ GÖREBİLİRİZ

1800 dolar civarından uzaklaşmak istemeyen bir ons altın var. Kritik destek oranı 1.808 dolar günlük kapanışlarda bunun da altına geldik ve 1.790 dolar oranı kritik destek oranı. Eğer Amerika'daki enflasyon beklenenden iyi gelirse 1.770 dolar devamında 1.165 dolar civarında görebiliriz. Fakat şu anda enflasyon Avrupa'da, Amerika'da Türkiye'de çoğu ülkede artmaya devam ediyor ve bundan dolayı da geçici bir enflasyon olduğunu ben şahsen düşünmüyorum.

Yani kısa vadede kar satışları görebiliriz ama orta vadede bu sene sonuna kadar da gene yukarıya yönlü hareketlerin devam ettirebilir. Her ne kadar Amerika Merkez Bankası FED'in varlık alımlarıyla ilgili şahin tonda söylemleri piyasalar da devam etse de kenarda delta varyantı ile ilgili küresel daralma ile ilgili enflasyonla ilgili ciddi sorunlar var. Bu sorunlar tamamıyla çözülmeden de altın tarafındaki bu sert satışların gelme olasılığı biraz daha zayıf göründüğünü söyleyebilirim.

GRAM ALTIN YATIRIMCISI NE YAPMALI? ALIM İÇİN FIRSAT MI?

Gram altın fiyatı son vakitlerde 486 484 liraları görürken şu an amacıyla 480 lira civarında işlem görüyor. Zaman vakit da 481 liraları gördü. Son gördüğü düzey 481 lira oranı.

"Gram altın yatırımcısı ne yapmalı? Bu düzeyler alım amacıyla fırsat mıdır?" sorusuna İslam Memiş, şu şekilde yanıt verdi: "Gram altın, ONS altına kıyasla biraz daha şanslı, biraz daha pozitif ayrışmaya devam ediyor.

Çünkü dolar kuru anında yukarıyaya yönlü ataklarını sürdürüyor ve düşüşleri frenliyor. Bu sefer dolar kurunda aşağı yönlü bir trend görüyoruz ama ONS altında bir toparlanma görüyoruz ama her halükarda gram altın TL fiyatı 480 lira düzeyinin altına sarkmak istemiyor ve sarkamıyor.

Şimdi kısa vade amacıyla 478 488 lira aralığını takip ettiğimi ifade edebilirim. Bu bant aralığı geçerliliğini koruyor. Ne aşağı yönlü de yukarıyaya yönlü kırılıyor. Fakat senenin son çeyreği ile ilgili öngörüm gene 520 540 ve daha yukarıya rakamların gelme olsılığı biraz daha çok görüyorum. Burdan çıkan netice da şu, 480 lira düzeyinin altına sarkmalar ilk kez eline TL işlem olan yatırımcısı amacıyla, gram altın pozisyonu yeni alacak yatırımcısı amacıyla, bence orta uzun vadeyi göz önünde sahip olan yatırımcılara bir alım fırsatı sunuyor.

GRAM ALTINDA PSİKOLOJİK DİRENÇ SEVİYESİ 500 LİRA

Diğer mühim bir etken ve kıymetli metallerde, altın ve gümüş gibi kıymetli metaller de devamlı baskılanma gözlemliyoruz. Diğer kıymetli metallere baktığımız vakit platin, alüminyum, paladyum gibi bu kıymetli metallerde ciddi bir agresif yükseliş varken yalnızca altın ve gümüş fiyatlarında FED kaynaklı, söylem kaynaklı bir baskılama gözlemliyoruz.

Bu baskılama bittikten sonra bence altın fiyatlarında yukarıya yönlü hareketleri görmemiz muhtemel olacaktır. Genellikle 480 lira civarına altı gene bence yatırımcısı amacıyla iyi alım fırsatları. Çünkü senenin son çeyreğinde 500 lira oranı psikolojik direnç oranı. Bu düzey yukarıya yönlü kırıldıkça iç piyasalarda yerli yatırımcılar da ciddi talep artışları da görebiliriz."

Gram altın fiyatları kaç lira?

Altının gram fiyatı, güne yükselişle başlamasının ardından 484 lira seviyesinde işlem görüyor. Çeyrek altın 793 lira, Cumhuriyet altını 3.240 liradan satılıyor. Dün, altının ons fiyatındaki düşüşe paralel değer kaybeden altının gram fiyatı, günü önceki kapanışın yüzde 0,7 altında 481,9 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, yeni güne dolar kurundaki yükselişin etkisiyle başlamasının ardından saat 09.45 itibarıyla önceki kapanışın yüzde 0,4 üzerinde 483,7 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 793 lira, Cumhuriyet altını da 3.240 liradan satılıyor.

Altının ons fiyatı, dünkü yüzde 1,6'lık düşüşün ardından şu sıralarda önceki kapanışın yüzde 0,1 üzerinde 1.796 dolardan alıcı buluyor. Dolar/TL ise yüzde 0,3 değer kazanarak 8,3750 seviyesine çıktı. Analistler, küresel ölçekte enflasyondaki artış eğilimine karşın zayıf istihdam piyasası ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) varyantlarının ekonomik toparlanmaya zarar vereceğine ilişkin endişelerin dolara olan talebi artırdığını söyledi. Artan dolar talebinin, uluslararası piyasada altın ve diğer emtia fiyatlarını baskıladığına işaret eden analistler, yurt içinde ise dolar kurundaki yükselişin altın fiyatlarını desteklediğini ifade etti.

Analistler, bugün ABD Merkez Bankası'nın Bej Kitap Raporu'nun takip edileceğini belirterek, teknik açıdan altının ons fiyatında 1.790 dolar seviyesinin destek, 1.830 doların direnç konumunda olduğunu kaydetti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.