1. HABERLER

  2. 5 yıl çalışan 41.420 lira para alacak! SGK son dakika olarak açıkladı! Sigortalılık zamanı ve prim ödeme...
5 yıl çalışan 41.420 lira para alacak! SGK son dakika olarak açıkladı! Sigortalılık zamanı ve prim ödeme...

5 yıl çalışan 41.420 lira para alacak! SGK son dakika olarak açıkladı! Sigortalılık zamanı ve prim ödeme...

.Emeklilik için yeni düzenlemeler yakın tarih boyunca hayata geçiyor. Milyonlarca vatandaş güncellenen kıdem tazminatı için ayrıntıları yakından takip ediyor. Emeklilik için yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısını tamamlayanın, kendi

A+A-

 Kadınlar için düzenlemelerde kıdem tazminatı yeni dönemi içerisinde yer almakta. Kadınlar evlendileri tarih boyuncan itibaren1 yıl içerisinde sözleşmelerini fesh edenler tazminat hakkı kazanıyor. İşte, kıdem tazminatında yeni dönem ve şartlar nelerdir?

5 yıl çalışan 41 bin 420 lira ödeme alacak. SGK son dakika açıkladı. Sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısının tamamlayanın, kendi isteğiyle ayrıldığında tazminat alma hakkı doğar. Emeklilikte "ikramiye", işsiz kalındığında "güvence", işe haklı sebep olmadan son verildiğinde "tazminat" olan kıdem milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor. Kıdem tazminatında yaşanan değişim için SGK tarafından açıklama geldi.

Bu yıl için açıklanan kıdem tazminatı tavanı 8.284 lira olarak belirlendi. 5 yıl çalışma süresini dolduran biri işten çıkarıldığında 41 bin 420 lira ödeme alacak. İşte, kıdem tazminatı için düzenleme.
Emeklilikte "ikramiye", işsiz kalındığında "güvence", işe haklı sebep olmadan son verildiğinde "tazminat" olan kıdem milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor. Bu yıl için kıdem tazminatı tavanı 8 000 284 lira olarak belirlenirken, 5 yıl çalışan biri işten çıkarıldığında 41 bin 420 lira alacak. Hamilelik ve doğum sebebiyle işten ayrılma, ücret artışında anlaşmazlık sebebiyle istifada tazminat hakkı doğmuyor.

5 yıl çalışan 41 bin 420 lira ödeme alacak! SGK son dakika açıkladı! Sigortalılık süresi ve prim ödeme...

Malullük aylığı almak amacı ile işten ayrılan kıdemini alabilir. Kurum ve sandıklardan toptan ödeme almak amacı ile işten ayrılma kıdem tazminatına hak kazanma hali kabul ediliyor. Yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısını tamamlayan kendi isteğiyle ayrıldığında tazminat hakkı doğar. Evlendiği tarih boyuncan itibaren bir yıl içerisinde protokolüni fesheden kadın çalışan kıdemini alabiliyor.

Kıdem tazminatı zamanında ödenmezse faiz istenilebilir. Zamanında ödenmeyen kıdeme en yüksek mevduat faizi işletilir. Sosyal Güvenlik Kurumu, kıdem tazminatı konusunda merak edilen sorularla ilgili son dakika açıklamaları ve yanıtlar getirdi.

Merak edilen 20 sorunun yanıtı şöyle:

Emeklilik hakkını elde eden, aynı işverene bağlı şekilde en az 1 yıl çalışması ön koşuluyla iyi niyet ve ahlak kuralları sebebi dışında iş protokolü feshedilen, askerlik sebebiyle işten ayrılan kıdem tazminatını alabilir. İşçinin vefatı halinde tazminat ödenir.

5 yıl çalışan 41 bin 420 lira ödeme alacak! SGK son dakika açıkladı! Sigortalılık süresi ve prim ödeme...
İşyerinin satılması durumunda işçi kıdem tazminatının ödenmesini isteyebilir mi?

İşyerinin kısmen ya da bütünüyle devredilmesi durumunda, söz konusu işyerinde çalışmakta olanlar aynı şartlarla çalışmaya devam eder. Bu durum yasal haklarda kayba yol açmaz, işçiye de haklı fesih sebebi oluşturmaz.

Evlilik sebebiyle istifa eden kadın işçi kıdem tazminatı alabilir mi?

Kadın işçiler, evlilik sebebi ile işten ayrılmaları durumunda kıdem tazminatına hak kazanır. Bunun için iş protokolünin evlilik tarihi itibariyle 1 yıl içerisinde yazılı olarak feshi, evliliği gösteren belgenin işverene sunulması, feshin gerekçesinin evlilik olduğunun açıkça belirtilmesi gerekmektedir.

Kıdem tazminatı tutarı nasıl hesaplanır?

İş protokolünin feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir seneden artan süreler de oranlanarak hesaplamaya dâhil edilir. Hesaplamada işçiye ödenen ücretin beraberinde, tüm para ve parayla ölçülebilen menfaatler (yol parası, yemek parası, düzenli olmak koşuluyla ikramiye ödemeleri gibi) de dikkate alınıyor. Her tam çalışma yılı için ödenen kıdem tazminatı tutarı, fesih tarihinde geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ile sınırlı. (Bu yıl için 8 000 284 lira)

5 yıl çalışan 41 bin 420 lira ödeme alacak! SGK son dakika açıkladı! Sigortalılık süresi ve prim ödeme...

İhbar tazminatı nedir, hangi hallerde ödeniyor?

İş protokolünin feshinden önce durumun diğer tarafa yazılı olarak bildirilmesi esastır. Buna göre, 6 aya kadar süren çalışmalarda 2 hafta, 6 aydan 1.5 yıla kadar süren çalışmalarda 4 hafta, 1.5 seneden 3 yıla kadar süren çalışmalarda 6 hafta, 3 seneden uzun süren çalışmalarda 8 hafta bildirim süresi uygulanıyor. İş protokolüni bildirim süresi vermeksizin fesheden işveren, bu sürenin ücretini ihbar tazminatı olarak öder.

Sabah'ın haberine göre; İşveren sözleşmeyi ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller sebebiyle feshederse işçi kıdem tazminatına hak kazanır mı? Kıdem tazminatına hak kazanamaz.

5 yıl çalışan 41 bin 420 lira ödeme alacak! SGK son dakika açıkladı! Sigortalılık süresi ve prim ödeme...

Kendi isteğiyle ayrılan ihbar tazminatı alabilir mi?

İşçinin kendi isteğiyle işten ayrılması durumunda,ihbar tazminatı hakkı oluşmaz. Deneme süresi içerisinde fesih durumunda ihbar ödenmez.

İşyerinin taşınması, çalışma koşullarının değiştirilmesi halinde işçi kıdem tazminatını alarak işten ayrılabilir mi?

İş protokolü hükümleri, işyeri uygulamaları ya da çalışma şartları konusunda değişiklik çalışana bildirilmeli. İşçi tarafından 6 gün içerisinde kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamamaktadır.

5 yıl çalışan 41 bin 420 lira ödeme alacak! SGK son dakika açıkladı! Sigortalılık süresi ve prim ödeme...

Ücreti artırılmayan işçi kıdem tazminatını alarak işten ayrılabilir mi?

İş protokolünde bir hüküm bulunmaması halinde, uygulamaya ilişkin inisiyatif işverene ait. Ücret artışlarındaki anlaşmazlık sebebi ile işten ayrılan işçi istifa etmiş sayılacağından tazminat alamaz.

Çırakken işi bırakan, hamilelik ya da doğum sebebi ile işten ayrılan işçi, kıdem tazminatına hak kazanır mı?

Hamilelik ya da doğum nedenine dayalı, çırakken işten ayrılan kıdem alamaz.

Yaş dışındaki sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayılarını tamamlayarak kendi isteğiyle işten ayrılan işçi kıdem tazminatına hak kazanır mı?

Yaşlılık aylığı almak için yaş dışındaki sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayılarını tamamlayarak kendi isteğiyle işten ayrılan işçi kıdem tazminatına hak kazanır.

5 yıl çalışan 41 bin 420 lira ödeme alacak! SGK son dakika açıkladı! Sigortalılık süresi ve prim ödeme...
10 ay önce evlenen kadın işçi işten ayılmak zorundaysa, kıdem tazminatı alabilir mi?

Kıdem tazminatı alabilir. Diğer yandan 1 yıl 2 ay önce evlenen kadın işçi, işten ayrılırsa kıdem tazminatı alamaz. Evlenilen tarihten itibaren 1 yıl içerisinde iş protokolüni kendi arzusu ile sona erdirmesi halinde kıdem alınabiliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.