1. HABERLER

  2. 5 milyon emekliye 355 TL intibak zammı yapılacak! SGK, SSK, Bağ-kur intibak zammı ne zaman ödenecek?
5 milyon emekliye 355 TL intibak zammı yapılacak! SGK, SSK, Bağ-kur intibak zammı ne zaman ödenecek?

5 milyon emekliye 355 TL intibak zammı yapılacak! SGK, SSK, Bağ-kur intibak zammı ne zaman ödenecek?

En düşük emekli maaşı, intibak zammı ve ek ödeme ile ilgili yeni ilerlemeler yaşanıyor. Zira düzenleme için alınan son kararda yargı mercileri TBMM'yi işaret ettiler. Peki emekli maaşı, intibak zammı ve ek ödeme kaç TL olacak?

A+A-

En düşük emekli maaşı, intibak zammı ve ek ödeme ile ilgili yeni ilerlemeler yaşanıyor. Bu anlamda emekli vatandaşların yeni bir zam yapılacağına dair haberler basında son zamanlarda artmaya başladı. Bu haberlerde emekli vatandaşların maaşlarına, aylık maaş tutarına göre yeni bir intibak zammı gerçekleşebileceği ele alınıyor. Bilindiği üzere 2000 yılından evvelce emekli olan vatandaşlara intibak planlamasi yapılmış ve maaşları o devre 300 TL'ya kadar artmıştı. Bu intibak planlamasinin 2000 yılından sonra emekli olan vatandaşlar amacıyla de uygulanması talep edildi. Bu planlama amacıyla davalar açılmış olsa da yargı yolu kapandı. Zira planlama amacıyla alınan son kararda yargı mercileri TBMM'yi işaret ettiler.

EMEKLİLERE İNTİBAK ZAMMI SADECE TALEP AŞAMASINDA

Bilindiği üzere 2000 senesinden evvelce emekli olan vatandaşlara intibak planlamasi yapılmış ve maaşları o devre 300 TL'ya kadar artmııştı. Bu intibak planlamasinin 2000 senesinden sonra emekli olan vatandaşlar amacıyla de uygulanması talep edildi.

Bu planlama amacıyla davalar açılmış olsa da yargı yolu kapandı. Zira planlama amacıyla alınan son kararda yargı mercileri TBMM'yi işaret ettiler. Yani intibak planlamasi yalnızca meclise bir yasa öneriyi sunulması ve kabul edilmesi halinde yasalaşacak.

Basında yer alan ve sıkça dile getirilen intibak zammı iddialarında ise TÜED doğrultusundan dile getirilen intibak planlamasi isteği yer alıyor. Türkiye Emekliler Derneği bu alanda bir planlama olmasını talep etmiş ve bu hususta çalışma yapılmasını talep etmişti. Fakat bu devrede ne hükümetin, muhalefet partilerinin ne de SGK'nın önümüzdeki devreler amacıyla tanınan bir çalışması bulunmuyor.

TALEPLER NE GETİRECEK?

  • Taban emekli aylığı asgari ücrete eşitlenirse, emekliye her ay ek ödeme dahil en az 2 bin 324 lira ödenecek.
  • Sağlıkta ek ödemelerin kalkmasıyla, emekli maaşından bu alanda hiç kesinti olmayacak.
  • Ek ödeme seviyesi değişirse, emekliler her ay net maaşının yüzde 4-5'i yerine yüzde 8-10'u seviyesinda para alacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin gelirinde miktar yüzde 8 olursa 255, yüzde 10 olursa 382 liraya varan artış yaşanacak.
  • İntibak yapılırsa, 2000 senesi ve ardından emekli olanlara da 355 liraya varan zam söz hususu olabilecek.

Bu sene taban aylık yükseltilirken; emekliler, Ocak Ayı Ayı ve Temmuz'da zam, 2 kez ikramiye ve promosyon imkanından yararlandı.

EK ÖDEME ALAN EMEKLİ GRUPLARI

5454 sasenesi Kanunla ek ödeme kapsamına alınanlar açıklanmıştır. Bu yasa kapsamından primli, primsiz ödemeler statüsünden aylık, gelir alanlar da yararlanmaktadır.

5510 sasenesi Kanun statüsünden olanlar;

Emekli Sandığı(4/c),

Sosyal Sigortalar Kurumu(4/a),

Bağ-Kur (4/b) aylık ya da gelir alanlar yararlanmaktadır.

Kanun numarasına göre aylık ve gelir bağlananlar da alçakta belirtilmiştir;

  • 08.06.1949 tarihli ve 5434 sasenesi Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu,
  • 17.07.1964 tarihli ve 506 sasenesi Sosyal Sigortalar Kanunu ile 17.10.1983 tarihli ve 2925 sasenesi Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu,
  • 24.02.1968 tarihli ve 1005 sasenesi İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun,
  • 02.09.1971 tarihli ve 1479 sasenesi Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu ile 17.10.1983 tarihli ve 2926 sasenesi Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu,
  • 01.07.1976 tarihli ve 2022 sasenesi 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun,
  • 03.11.1980 tarihli ve 2330 sasenesi Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun,
  • 23.04.1981 tarihli ve 2453 sasenesi Yurt Dışında Görevli Personele Nakdi Tazminat Verilmesi ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun,
  • 18.12.1981 tarihli ve 2566 sasenesi Bazı Kamu Görevlilerine Nakdi Tazminat Verilmesi ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun,
  • 11.10.1983 tarihli ve 2913 sasenesi Dünya, Olimpiyat ve Avrupa Şampiyonluğu Kazanmış Sporculara ve Bunların Ailelerine Aylık Bağlanması Hakkında Kanun,
  • 28.05.1986 tarihli ve 3292 sasenesi Vatani Hizmet Tertibi Aylıklarının Bağlanması Hakkında Kanun,

12.04.1991 tarihli ve 3713 senesi Terörle Mücadele Kanunu hükümlerine göre aylık ya da gelir bağlanmış olanlar ile özel yasaları uyarınca vatani hizmet tertibinden aylık bağlanmış bulunanlara, savaş malûllüğü zammı ve tazminatlar dahil aylık ya da gelir olarak her ay ödenecek tutarlara göre ilaveten ek ödeme yapılır.

a) Muhtaç asker ailelerine yönelik derli toplu nakit yardım,

b) Eşi vefat etmiş bayanlara yönelik derli toplu nakit yardım,

c) Şartlı eğitim ve sıhhat yardımı,

d) Okul evveli eğitime katılan öğrencilere sağlanan yardımlar,

e) Şartlı çocuk sıhhat yardımı,

f) Şartlı gebelik yardımı,

g) Şartlı doğum takip ödemesi,

h) Şartlı lohusalık takip ödemesi gibi Hazine doğrultusundan destekli sosyal yardım ödemeleri ek ödeme kapsamına alınmamıştır.

EMEKLİ EK ÖDEME NASIL HESAPLANIR?

2006 senesinde vergi iadesi kaldırılarak, yerine ek ödeme uygulamasına geçildi. Emekli maaşının yüzde 4'ü, ek ödeme olarak bütün emeklilerin her ay hesabına yatırılıyor. Yüzde 4'lük ek ödeme emekliden emekliye değişmiyor. Ocak Ayı Ayı ve temmuz olmak üzere seneda iki kere maaşlara zam gelmekte, zamlarla eş güdümlü alıncak ek ödeme tutarı da artıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler