1. HABERLER

  2. 4D’li taşeronların merakla bekledikleri açıklama geldi! Maaş zamları belli oldu mu? Taşeronlara yüzde kaç zam gelecek?
4D’li taşeronların merakla bekledikleri açıklama geldi! Maaş zamları belli oldu mu? Taşeronlara yüzde kaç zam gelecek?

4D’li taşeronların merakla bekledikleri açıklama geldi! Maaş zamları belli oldu mu? Taşeronlara yüzde kaç zam gelecek?

Son dakika haberleri 4D taşeron işçiler için hız kesmeden gelmeye devam ediyor. 4D taşeron işçiler için maaşlarına ne kadar zam oranlarının geleceği en çok merak edilen konulardan bir tanesi oluyor.

A+A-

Her ne kadar Aralık ayına sadece birkaç gün kalsa bile vatandaşların hiçbir durumu netlik kazanmadı. Bu kapsamda 4D taşeron işçiler maaşlarına gelecek zam oranlarının ne kadar olacağını merak ile bekliyor. Aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığı kapsamından gelecek yüzdelik dilim zam oranları için heyecan ile bekleyişler hala devam ediyor.

Aralık ayına sadece birkaç gün kalmasına karşın 4D taşeron işçiler yüzdelik dilimden ek ödeme ve refah payı düzenlemelerine kadar birçok konu hakkında görüşmeler devam ediyor. Zam oranları ile ilgili detaylar hakkında merak edile detayları sizler için derledik. İşte 4D taşeron işçilerin maaş zamları hakkında merak edilen tüm detaylar…

4D taşeron işçiler için asgari maaş zamları belli oldu mu?

4D taşeron işçiler için önümüzdeki yıllar içerisinde ekonomik haklar ve tüm mali hakların belirlenecek olduğu toplu iş sözleşmelerinin tarihleri belli olmadı. Fakat 4D taşeron işçiler için takip edebilecek oldukları bir süre de yer alıyor.

Bu süreç ise ilk olarak 4D taşeron işçiler için daha önceki süreçlerde açıklanmış olan mali ve sosyal hakların sözleşmelerinin sona ermesidir. 31 Ekim tarihi ile sona eren sözleşme ardından işçi kollarında değişmeler meydana gelecek. Ardından da 4D taşeron işçiler için toplu iş sözleşmeleri yapılacak. Ekim ve kasım aylarının ilk dönemlerinde yapılacak toplu iş sözleşmelerinin ardından detaylar da belli olacak.

Yüzdelik dilim, ek ödeme ve maaş zamlarında son durum…

4D taşeron işçiler için en önemli noktalardan bir tanesi de maaşlarına gelecek zam oranları oluyor. Aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığı kapsamında gelen teklifler Türk – İş tarafından gelen talepler bir hayli önemli olacak. Görüşmeler arasında yüzde 8 ila 10 arasında oranlar dikkatleri çekerken yüzde 17,5 ila 20 arasında olması söz konusu olacak. Bunlara ek olarak 4D taşeron işçiler için yüzdelik dilim düzenlemeleri de yapılacak.

4D taşeron işçiler için kadroya alınmadan daha önceki süreçlerde aldıkları maaşların asgari ücret düzeylerine kadar getirilmesinin ardından yüzdelik dilim hesaplamaları öncelik oluyor. Bunların yanı sıra bir de bayram, eğitim ya da düğün gibi diğer tüm alanlarda yapılan ikramiye ödemelerine de yeni bir durum güncellemesi oluyor.

Yeni haklar ne zaman uygulamada olacak?

4D taşeron işçiler için mali ve sosyal hakların ne zaman uygulamaya geçeceği ve maaşlara ne zaman zam geleceği oldukça merak edilen konular arasında oluyor. Bu süreçlerde önemli olan tarih 31 Ekim olsa bile bu tarih de geride kaldı. İlerleyen dönemler içerisinde aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığının yanı sıra görüşmeler başlayacak.

4D taşeron işçiler için tayin hakları

4D taşeron işçiler bir yandan da tayin hakları konusunda mahkeme kararı bulunuyor. Bu karar ile beraber eşleri kamuda istihdam eden 4D taşeron işçilerin davasının sonucunda ortaya çıktı. Mahkeme kapsamında 4D taşeron işçilerin eşlerin yanında naklen atama yöntemi ile tayin haklarının gelmesine karar verildi. İller arasına yapılacak bu tayin hakları konusunda en önemli nokta eşlerin kamuda istihdam etmesidir.

İller arasında tayin haklarının isteniyor olmasıdır. Bunların yanı sıra basında yer alan düzenlemeler kapsamında farkı olasılıklar da dikkatleri çekiyor. Bunlardan ilki il içinde ve il dışında tüm 4D taşeron işçiler için tayin haklarının verilmesi oluyor. İkinci ihtimal olarak da aile birliği olmayan aileler için eşler farklı ilde çalışıyorsa tayin haklarının verilmesidir. Bunlara ek olarak sadece kurum içinde tayin haklarının verilebilecek olması da bir ihtimal olarak dikkatleri çekiyor.

Taşeron işçiler tarafından tayin haklarının verilmesi için 2020 yılında Toplu iş sözleşme görüşme kapsamında ele alınacak olması da kuvvetli muhtemellerden bir tanesi oluyor. Çalışma bakanlığı ile beraber yetkili sendikaların konu hakkında nasıl bir karar verecek oldukları da ortalama olarak 900 binin üzerinde olan taşeron işçi tarafından merak ile bekleniyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.