1. HABERLER

  2. SGK

  3. Ve Meclis Onaylandı! Dikkat 3 Maaş Birden Alabilirsiniz! Çoğu Kişi Bu Hakkını Bilmiyor...
Ve Meclis Onaylandı! Dikkat 3 Maaş Birden Alabilirsiniz! Çoğu Kişi Bu Hakkını Bilmiyor...

Ve Meclis Onaylandı! Dikkat 3 Maaş Birden Alabilirsiniz! Çoğu Kişi Bu Hakkını Bilmiyor...

1 Maaş Yetmez Mi? Başvurun İkinci Hatta Üçüncü Maaş Bağlansın!

A+A-

Günümüzde Türk Sigortacılık sistemine baktığımızda Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığı ile tek çatı altında faaliyetler sürdürüyor. SGK, 2000 senesinde kurulduğu bugüne kadar sosyal güvenlik sistemi esnafların sosyal sistemi bağ-kur ile memurların sosyal güvenlik sistemi emeklisandığı ve diğer bütün çalışanların sosyal güvenlik sistemi SSK yani Sosyal Sigortalar Kurumu aracılığı ile yönetiliyordu.

Yapılan çeşitli çalışmalar neticesinde bu 3 kurum tek çatı altında toplandı ve günümüzde SGK çatısı altında 3 farklı alanda sigortalı, farklı prim ödeme sistemi ile emekli koşulları ve çeşitli farklı alanlara hitap etmektedir. Dolayısıyla dul ve yetim aylığı olarak da bilinen eşin hayatını kaybetmesinden dolayı anne ve babadan dolayı alınan aylıklar emekli vatandaşlarının emekli olduğu kuruma göre birden çok olabiliyor. Bazı durumlarda içime aş bazı durumlarda ise 3 ayrı kurumdan 3 maaşa kadar aylık alınması mümkün hale gelmektedir.

2 Emeklilik Maaşının Alınması Mümkün Mü?

Örnek verilmesinde fayda olacaktır ki Emekli Sandığı üzerinden emekli olmuş bir kadının eşi, SSK'dan emekli olmuş ise ve eşi hayatını kaybettiğinde kadın, Emekli Sandığı aylığının yüzde 75’inieşinden dolayı SSK'dan alınacak aylığın %50’sini ise eş durumundan dul olarak alabiliyor. Diğer taraftan kadının, babası da eğer ki BAĞ-KUR’dan emekli olmuş ise dul ve yetim maaşı olarak da bu aylıktan belirli bir oran alabiliyor.

Benzer biçimde bir kadının annesi, emekli sandığı babası SSK emeklisi ise ya da tersi bir durumda dul ve yetim maaşı olarak da her iki aylıktan belirli bir oran bu kişiye bağlanabiliyor. Kurumların emeklilik politikaları ile ilgili yasalara göre sigortalılık durumlarının sağlamış olduğu çeşitli olanakları vardır. Bu avantajlar arasında hak eden vatandaşlar ya da onun varislerine aylık ödeme yükümlülüğü ortaya çıkıyor. Bu durum ise aynı anda 3 ayrı emekli maaşının alınması durumunu ortaya çıkarıyor.

Eş, Baba, Annenin Aynı Kurumdan Emekli Olması Durumunda Ne Olur?

Örneğin bir kadınım kendisi emekli sandığı üzerinden emekliliğe ayrılmış ise ve eşi de aynı şekilde Emekli Sandığı emeklisi ise eşinin hayatını kaybetmesi durumunda eş durumunda dul ve yetim aylığı alması imkânsızdır. Bunun yerine Emekli Sandığı tarafından verilmekte olan aylıklardan hangisi daha yüksek ise bu rakam ödemiyor. Benzer bir biçimde eşler, BAĞ-KUR’dan ya da SSK emekli olmuş ise en yüksek emekli maaşı aylığı kendilerine ödeniyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.