1. HABERLER

  2. SGK

  3. SGK Resmen Açıkladı! Emeklilik Yaşı Düştü! Yaşı Beklemeden 3600 ve 1800 Günden Emekli Olabileceksiniz...
SGK Resmen Açıkladı! Emeklilik Yaşı Düştü! Yaşı Beklemeden 3600 ve 1800 Günden Emekli Olabileceksiniz...

SGK Resmen Açıkladı! Emeklilik Yaşı Düştü! Yaşı Beklemeden 3600 ve 1800 Günden Emekli Olabileceksiniz...

Erken emekli olmanın hayalini kuranlar geri sayım yapıyor. Türkiye'de bazı meslek grubunda erken emekli olmanın önünü açacak bir dizi çalışmalar ile açıklamalar yapılıyor. Kısmı yaştan emeklilik ile doğum ve askerlik borçlanması ile alakalı emeklilik tarihini öne çekmek mümkün bir hal alırken Bunun haricinde bazı meslek grupları için erken emeklilik avantajı bulunuyor.

A+A-

Yıpranma olarak dediğimiz ve kanunun fiili hizmet süresi zammı şeklinde tanımladığı bu avantaj, çalışılan sürelere belli oranda gün eklenmesi ile işe girişi geriye doğru çekmek suretiyle emeklilik avantajını ön plana çıkarıyor. Erken emekli eden meslekler hangileri? Bütün detaylar ve çok daha fazlası haberimizde...

Erken emekli olabilmek amacıyla çalışanlar artık geri sayım yatıyor. Ülkemizde bazı meslek grubunda çalışan vatandaşların erken emekli olabilmeleri açısından askeri borçlanma ile doğum borçlanması ve yıpranma şeklindeki kavramlar ile erken emekli olmaları mümkün bir hal almaktadır.

Listede Ağır İşler İlk Sırada Yer Alıyor

Genelde bu sistem iyi yıpratıcı ve ağır işlerde çalışan vatandaşlara ilişkin bir uygulama olarak görmekteyiz. Mesleklerin listesi 5510 sayılı yasanın 40. maddesinde yer alıyor. 15 iş dalında belirlenmiş mesleklerin bir bölümü özel sektör kolları şeklinde iken kamu kurumları da bunun içinde yer alıyor. Eğer ki yarın tamamını fiili hizmet süresi zammı kapsamında çalışarak geçirmiş iseniz O halde mesleğinize göre hak etmiş olduğumuz süre Böylece filminizi eklenmiş olacak.

Bir örnek üzerinde konuyu açıklayacak olursak arsenik ile kurşun işinde fiili hizmet süresi zammı açısından 90 gün olarak belirlenmiş.

İşçiler 360 gün boyunca bu çalıştığında prim gününe 90 gün daha bekleyecek. Yılın bir bölümünü bu kapsamda çalışmış fakat diğer bölümde kapsama alınmamış iseniz o zaman aşağıdaki formül otomatik bir şekilde devreye girecek.

Süre Sınırına Daha Çok Var

Yıpranma hesabında ise her meslek açısından belirlenmiş süre sınırları da yer almaktadır. Bu süre ise 5 yılı geçemiyor. Yani her ne kadar da çalışırsanız çalışın alabileceğiniz ek süre 5 yıldan fazla olamıyor böyle bir istisna va

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.