1. HABERLER

  2. SGK

  3. 800, 2160, 3600 günle emekli olacaksınız! 47, 48, 49 yaşına bastığınız an emekli maaşı alabileceksiniz...
800, 2160, 3600 günle emekli olacaksınız! 47, 48, 49 yaşına bastığınız an emekli maaşı alabileceksiniz...

800, 2160, 3600 günle emekli olacaksınız! 47, 48, 49 yaşına bastığınız an emekli maaşı alabileceksiniz...

Emeklilikte 1 gün bile büyük önem arz ediyor. Bazı durumlarda 1 günlük prim bir yılı dahi kurtarabiliyor. Öte yandan erken yaşlarda emekli olma olanağı da bulunuyor. Her çalışan en kısa sürede emekli olmanın şartlarını merak ediyor.

A+A-

Prim ve yaş şartını tamamlayan çalışanlar Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) gidip belgelerini teslim ediyor ve kısa sürede de emekli maaşı bağlanıyor. Ancak bazı istisnai durumlar nedeniyle erken emeklilik imkanı doğabiliyor. Kadın çalışanlar 3 çocuk için toplamda 6 yıla kadar erken emekli olma imkanına sahipken 20 ay askerlik yapan erkek 2 yıl erken emekli oluyor. Bu nedenle emeklilik için gereken yaş aşağı düşüyor ve erken emeklilik mümkün olabiliyor. Erken emeklilik için bazı şartlar bulunuyor. Askerlik ve doğum borçlanması için başvuru yapmak gerekiyor. İşte erken emekli olmak isteyenler için haberimizde tüm bilgilere yer verdik... 

ASKERLİK SÜRESİ EMEKLİLİK YAŞINI GERİ ÇEKEBİLİR 

Askerlik süresi emeklilik yaşını geri çekebiliyor. Askerliğin emeklilik yaşını geri çekebilmesi için, sigortadan önce yerine getirilmiş olması gerekiyor. Böylece işe başlangıç tarihi askerlik süresince geriye doğru gidiyor. 

Askerliğini sigortadan önce er veya erbaş olarak yapanlar öncelikle işe girdikleri tarihe bakmalı. Bu tarihten geriye doğru kaç ay gittiklerinde yaş şartı değişecekse o kadar gün borçlanarak emekliliği öne çekebilirler. Çalışırken iş yapabilme gücünü en az yüzde 60 kaybedenler sağlık raporu alarak malulen emekli olabiliyor. Tarihler tutuyorsa bazen 1 gün borçlanma bile 1 yıl kazandırabilir. 

SONRA YAPILMIŞSA... 

Askerliğini sigortadan sonra yapanların da borçlanma imkanı var. Fakat burada yaş geri çekilmiyor. Eğer primler eksikse, bu sayede primler tamamlanarak erken emeklilik imkanı doğuyor. 

10 YIL PRİM YETER 

15 yıl ve 3600 günü dolduranlar daha fazla çalışmadan emekli olabiliyor. Burada ise yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60'tan başlıyor. 

6 YILA KADAR... 

Prim kazanmak için borçlanma yolları da var. Bunlardan birisi annelere tanınan doğum borçlanması. Anneler sigorta olduktan sonra dünyaya gelen üç çocuğu için borçlanma yaparak 2.160 gün (6 yıl) kazanıyorlar. Böylece anneler 6 yıl çalışıp prim ödemek yerine bunları topluca satın almış oluyorlar. Eğer annenin yaş ve yıl şartı tamamsa böylece 6 yıl beklemeden erken emekli olabiliyor. Doğum borçlanması esas itibariyle prim kazandırıyor. Askerlik gibi işe giriş tarihini geri çekmiyor. 

Ancak bir istisnası daha var. O da staj sigortasının emeklilikte geçersiz olmasına rağmen doğum borçlanmasında başlangıç sayılması. Bu sayede annenin yaş şartı da düşmüş oluyor. Böylece bir çocuk için 2 yıl geri çekebiliyor. 

ÖRNEK HESAPLAMA 

20 Mayıs 1991'de staj sigortası yapılan bir kadın çalışan daha sonra 20 Mayıs 1994'te çalışmaya başlamış olsun. Emeklilik şartları 20 yıl, 50 yaş ve 5675 gün olacaktır. Bu sigortalının 20 Mayıs 1992'de bir doğum yaptığı düşünülürse 720 gün (2 yıl) borçlanma ile işe başlangıç tarihi 20 Mayıs 1992'ye geri çekilecek ve emeklilik şartları 48 yaş olacak, 2 yıl kazanacaktır. 

10 YIL SİGORTA... 

Emeklilik için 10 yıl sigorta ve 1800 gün prim yetiyor. İşçiler gibi esnaf da çalışırken bir rahatsızlık yaşarsa erken emekli olabiliyor. Sağlık raporu ile yaşı beklemeden maaş bağlanıyor. Sosyal güvenlik mevzuatımız çalışma gücünü belli oranda kaybeden sigortalılara erken emeklilik hakkı tanıyor. Eğer doğuştan bir engel varsa, yaş şartına bakılmadan daha az sürede emeklilik imkanına kavuşuluyor. 

Yine sonradan çıkan rahatsızlıklarda da malulen emeklilik ya da iş göremezlik gibi kolaylıklar sunuluyor. Malulen emeklilik için aranan en önemli şart, çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğuna dair sağlık kurulu raporu. Bağ-Kur'lular, emeklilik için kendileri bizzat maluliyet tespiti talebinde bulunuyor. Bunun için de il veya ilçedeki SGK merkezlerine başvurarak, yetkili hastanelere sevk edilmeleri gerekiyor.",

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.