1. HABERLER

  2. SGK

  3. 1999 yılı öncesi sigorta girişi olanlara dikkat! 49 yaşında emeklilik haberi geldi! EYT son dakika müjdesi nedir?
1999 yılı öncesi sigorta girişi olanlara dikkat! 49 yaşında emeklilik haberi geldi! EYT son dakika müjdesi nedir?

1999 yılı öncesi sigorta girişi olanlara dikkat! 49 yaşında emeklilik haberi geldi! EYT son dakika müjdesi nedir?

SGK 49 yaşında erken emekli olabileceğimiz meslekleri açıkladı. SGK'nın yayınladı listeye göre şu 45 meslekte çalışan 49 yaşında emekli olabilecek. Listedeki meslekler yaş beklemeden anında emekli olabilecek. Erken emeklilik şart şartlar belli oldu mu?

A+A-

EYT son dakika haberi bekleyenlere müjde. Ağır ve yıpratıcı mesleklerde çalışanlar fiili hizmet süresi zammı ya da diğer adıyla yıpranma hakkı ile erken emekli olacaklar. Bu hak 18 mesleğe tanınırken SGK'da yapılan düzenleme ile sağlık çalışanları, cezaevi görevlileri gibi yeni meslekler dahil edildi, 45 işkoluna erken emeklilik hakkı verildi.

Uzun zamandır emeklilikte yaşa takılanları, erken emekliliği tartışıyoruz. Yapılan araştırmalar ortaya çıkardı, çalışanların çoğunluğu biran önce emekli olmak istiyor. Emekli maaşı bağlandıktan sonra çalışmaya devam edilip, edilmemesi ise farklı bir konu. Peki, isteyen 43 yaşında emekli olabilir mi? Evet, olabilir; bazı mesleklerde çalışanlar için bu hak verildi. Sosyal güvenlik sistemi tehlikeli ve ağır işlerde çalışanlara erken emeklilik hakkı, yani emekli maaşı bağlıyor.

ERKEN EMEKLİLİK FORMÜLLERİ NELER?

Prim eksiği olanlar vatandaşlar erken emekli olmak için aşağıdaki formüller üzerinden erken emeklilik için başvurular gerçekleştirilebilir:

A- Yıpranma Hakkı

B- Askerlik Borçlanması

C- Doğum borçlanması

KİMLER YIPRANMA HAKKINDAN YARARLANABİLİYOR?

Yıpranma hakkı 45 meslek grubunda çalışanlar faydalanıyor. Bazı mesleklerin her 360 güne karşılık kazandığı yıpranma hakkı şunlar:

● Asit üretimi yapan iş yerlerinde çalışanlar 90 ile 180 gün.
● Madenlerin yer altında çalışanları vatandaşlar 180 gün.
● TSK'da görevli subay, yedek subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaşlar ve sözleşmeli erbaş ve erler 90 gün.
● Basın Kartı Yönetmeliği'ne göre çalışan gazeteciler 90 gün.
● Emniyet ve MİT mensupları 90 gün.
● Cıva üretimi işleri sanayinde çalışanlar 90 gün.
● Radyoaktif ve doğal ve yapay radyoaktif maddeler 90 gün.
● Demir ve çelik fabrikalarında çalışanlar 90 gün.
● Kurşun ve arsenik işlerinde çalışanlar 60-90 gün.
● Cam fabrika ve atölyelerinde çalışanlar 60 gün.
● Çimento fabrikalarında çalışanlar 60 gün.

SORU - Fatma Gözde: Merhaba, 1966 yılında doğdum. 01.07.1986 da sigortalı çalışmaya başladım.1988 yılında doğum yaptım. Şimdi hala çalışmaktayım. Toplam prim ödeme günüm 1399 gündür. Doğum borçlanması/ödemesi yaparak 3.600 günde emekli maaşı alabilirmiyim?

CEVAP: Merhaba, Sigortalı olarak hizmet bildirimleriniz hala varsa 3600 günle 58 yaşınızda yaşlılık aylığı başvurusu yapabilirsiniz. Normal emeklilik şartlarınız ise 43 yaş 5150 prim şartı var. Doğumunuzdan sonra 720 günlük prim bildiriminiz olmadıysa doğum borçlanması yapabilirsiniz.

SORU - Mehmet Karataş: 8672 gün prim sayım var. Bunun son 22 yılı tavandan yattı. 1 ocak 2020 tarihi itibariyle işsiz kaldım. 1974 yılında doğdum. 51 yaşında emeklilik hakkı kazanıyorum. Fakat hala sigortalı çalışmak istiyorum. Sigorta primlerim tavandan ödenmezse emekli maaşım düşer mi. Emekli maaşımın düşük olamamsı için aylık prim ödemem kaç lira üzerinden olmalı. Teşekkürler.

CEVAP: Merhaba, tavan ücret üzerinden yatırılmış sigorta primlerinizin altında bildirim yatırıldığı her ay için maaşınız düşürür. Bunun için tavsiye edilecek bir oran belirleyemeyiz, siz en yüksek ücret üzerinden prim yatırmışsınız primlerinizi altında yatırılırsa priminiz yatırdığınız her tutar maaş bağlama oranınızı aşağı yönde etkileyecektir. Ya prim yatırmayacaksınız, yaşınızı bekleyeceksiniz yada tavan ücret üzerinden bildirim yapmayı sürdüreceksiniz.

asfgdhjklskiuyjthrgefet.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.