1. HABERLER

  2. SGK

  3. 10 yıl + 1800 gün primle erken emeklilik hakkınız verildi! Emeklilikte yaşa takılmadan maaş bağlanacak!
10 yıl + 1800 gün primle erken emeklilik hakkınız verildi! Emeklilikte yaşa takılmadan maaş bağlanacak!

10 yıl + 1800 gün primle erken emeklilik hakkınız verildi! Emeklilikte yaşa takılmadan maaş bağlanacak!

10 yıl sigortayla emekli olabilir miyim, erken emeklilik mümkün mü sorularına yanıt geldi! 10 yıl çalışanlar ve 10 yıllık sigortasını tamamlayanlar bazı durumlarda erken emekli olabiliyor. SGK’ya yazı götürerek maaş bağlatmak mümkün!  1800 gün primle emeklilik zor değil!

A+A-

Yaklaşık 6 milyon Emeklilikte Yaşa  Takılan vatandaş EYT düzenlemesini beklerken erken emeklilik isteyenler de yollarını ve seçeneklerini araştırıyor. Bu noktada müjde gibi detaylar dikkat çekiyor. Özellikle 10 yıl sigortalılık + 1800 gün primle emeklilik şansı yoğun ilgi görüyor. İşte merak edilenler...

10 yıl sigortayla emekli olma şansı yakalayın! Erken emeklilik şartları belirlendi. Milyonlarca çalışan erken emekli olmanın yollarını araştırıyor. Öncelikle şunu belirtelim ki bazı durumlarda çalışanlar erken emekli olabiliyor. İstisnai durumlarda planlanan, hesaplanan emeklilik döneminden daha kısa sürede emekliliğe kavuşmak mümkün. Bilindiği üzere ülkemizde emekli olmak için 3 temel şart aranıyor. Fakat çalışanların bir kısmı yaşı daha erkene çekebiliyor. Gelin detaylara birlikte bakalım! 
Mevzuata göre, çalışma gücünü belirli bir oranda kaybeden kişilere erken emeklilik hakkı doğuyor. Ayrıca erkeklerde askerlik ve kadınlarda çocuk durumu nedeniyle daha erken yıllarda emekli olunabiliyor. Peki çalışanların erken emekli olmasını sağlayacak durumlar neler? 

Kurum Sağlık Kurulunca malul sayılan sigortalıların malullük aylığından yararlanabilmeleri için; 

- En az on yıldır sigortalı olması ve toplam olarak 1800 gün uzun vadeli sigorta kolları primi ödemesi, başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olduğuna karar verilmiş ise sigortalılık süresi şartı aranmaksızın 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması, 

- Maluliyeti nedeniyle sigortalı olarak çalıştığı işten ayrılması, faaliyetine son vermesi ve görevinden ayrılması, 

- Hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanların ise kendi sigortalılığı nedeniyle Kuruma genel sağlık sigortası primi dahil, prim ve prime ilişkin borcu olmaması 

- Kuruma yazılı dilekçe ile başvurması gerekmektedir. 

YAŞ ŞARTI ARANMIYOR 

Bağ-Kur'luların malulen emeklilikleri için yaş şartı aranmıyor. Ancak en az 10 yıllık sigortalılık süresi ve toplam olarak 1800 gün prim ödemiş olmaları şart. Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olanlar için ise sigortalılık süresine bakılmıyor ve 1800 gün prim yeterli oluyor. 

NEREYE BAŞVURU YAPILIYOR? 

Sigortalı veya sigortalının işvereni, maluliyet durumunun tespiti için sigortalının bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya en yakın sosyal güvenlik il müdürlüğüne ya da sosyal güvenlik merkezine yazılı olarak başvurmalıdır. 

Kişi yazılı olarak başvurunun ardından yetkili sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarına sevkini yaptıracaktır. Bu sağlık kurullarınca düzenlenen raporun incelenmesi sonucu Kurum Sağlık Kurulu, sigortalının maluliyet şartlarını taşıyıp taşımadığına karar vermektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.